Leder-kræsj i Sp om WTO

<p class="hidden"> </p>
 

<pNåværende Senterparti-leder Brekk er på kollisjonskurs med sin etterfølger Navarsete i synet på en følsom Sp-sak: WTO og landbruket.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foran de omstridte landbruksforhandlingene i Verdens handelsorganisasjon (WTO) som gjenopptas tirsdag, ser det ut til å være full intern strid mellom nåværende og påtroppende leder i Senterpartiet. Uenigheten dreier seg om ett av Senterpartiets kjerneområder, livsvilkårene for norsk landbruk.

Utkastet som foreligger til landbruksavtale i WTO vil grovt sagt halvere prisstøtten det blir lov å gi norske bønder, et tap på 6,4 milliarder kroner i året. I tillegg må norske landbruksvarer tåle en gjennomsnittlig reduksjon på 54 prosent i tollsatsene.

- Uakseptabelt, sier Liv Signe Navarsete, som skal velges til ny partileder på et ekstraordinært landsmøte i Senterpartiet lørdag.

Hennes syn er stikk i strid med hva nåværende leder Lars Peder Brekk har gitt uttrykk for, at WTO-forslaget som ligger på bordet for forhandlerne, gir norsk landbruk tilstrekkelig armslag.

I strid med programmet?

Dramatikken i WTO-forslaget blir illustrert av det regjeringen var villig å gi bøndene i økte tilskudd under vårens jordbruksforhandlinger: 300 millioner kroner i 2009.

Liv Signe Navarsete er også leder for partiets programkomité, og la mandag formiddag fram et forslag til nytt Sp-program for 2009-2013. Der får WTO-forhandlingene så hatten passer. WTO må forandre dagsorden fra liberalisering til å sikre nasjonal matproduksjon, heter det.

«Jeg mener den avtalen som var innen rekkevidde i sommer ville gitt tilstrekkelig armslag for å føre en god nasjonal landbrukspolitikk. Selvsagt blir vi stilt overfor utfordrende krav. Men la det være krystallklart: Verken i sommer eller i framtida kan jeg akseptere en avtale som legger ned norsk landbruk», skrev derimot partiets landbruksminister Brekk 3. september.

- Er formuleringene om WTO i Sps nåværende program og i forslaget til nytt program så romslige at de åpner for kutt i norsk landbruksstøtte og toll, i den størrelsesorden som WTO legger opp til?

- Nei, det som ligger i ramma kan ikke Norge gå med på uten viktige unntak både på melk og kjøtt, sier Navarsete til ABC nyheter.

«Sterkt importvern »

- Utkastet til program sier at Sp vil opprettholde et sterkt importvern. Mener du at WTO-forslaget som Brekk mener er akseptabelt, oppfyller det?

- Ikke uten unntak for de viktigste områdene. Jeg mener helt grunnleggende at WTO må bruke tenkepausen til å endre innrettingen fra liberalisering til å motvirke matkrisa i verden. Det er symptomatisk at forhandlingsbruddet i WTO i sommer skjedde fordi India ikke fikk sikre sin nasjonale matproduksjon, svarer Navarsete.

Forrige uke bekreftet WTOs generaldirektør Pascal Lamy overfor ABC nyheter at forhandlingene gjenopptas 9. september, og at de vil bygge på forhandlingsutkastet som lå på bordet da samtalene i juli brøt sammen.

Frustrert Lundteigen

En av Senterpartiets mest kritiske røster i forhold til WTO, finanspolitisk talsmann Per Olaf Lundteigen, føler seg heller ikke bekvem med uttalelser om at WTO-forslaget er å leve med.

- Jeg tror det som er kjerna i den norske regjeringens posisjon, er at en ønsker å beholde medlemskap i WTO. Dermed vil man være med på de runder som er om frihandel. Så er det for sprikende interesser i regjeringa mellom de som vil satse på norsk jordbruk, og de som er enige med Lamy om å svekke norsk jordbruk. Det ender med at en følger med på ferden uten å sette klare krav, sier Lundteigen.

- Er det riktig av Sp å inngå et slikt kompromiss, mens SV på et viktig kjernepunkt for dem (asylpolitikken) tar dissens i regjeringen?

- Jeg vil ikke si noen ting om Sps forhold til regjeringen. Men det vil ikke bli forstått blant alminnelige fotfolk at vi skal tufte norsk matproduksjon enda mer på skipskjøl, svarer Lundteigen

Personvernpolicy