Drar i gang WTO igjen

600 millioner indiske fattigbønder ligger i potten når WTO drar i gang forhandlingene igjen. Foto: Scanpix
600 millioner indiske fattigbønder ligger i potten når WTO drar i gang forhandlingene igjen. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p- Nyheten i dag er at vi starter landbruksforhandlingene igjen tirsdag. Det sa WTO-generaldirektør Pascal Lamy i Oslo nå i kveld. Sentralt står indiske fattigbønder. -Kan få dramatiske konsekvenser

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
WTOs Doha-runde

Etter en ny fiasko i juli, gjør medlemslandene i Verdens handelsorganisasjon WTO fra tirsdag av enda et forsøk på å få i land sin Doha-forhandlingsrunde om liberalisering av verdenshandelen. Det varslet WTOs generaldirektør Pascal Lamy etter et møte med utenriksminister Jonas Gahr Støre og en lang rekke norske interesse- og ideelle organisasjoner i Oslo torsdag kveld.

 Pascal Lamy (til venstre) har hatt god hjelp av utenriksminister Jonas Gahr Støre i WTO-forhandlingene. Foto: Thomas Vermes Pascal Lamy (til venstre) har hatt god hjelp av utenriksminister Jonas Gahr Støre i WTO-forhandlingene. Foto: Thomas Vermes

- Hvor store er sjansene for å komme i mål denne gangen?

- Arkitekturen har ikke forandret seg. Vi trenger en avtale på landbruk og på industrivarer, før vi går den siste mila, sier franskmannen Lamy, som den siste tida har hatt møter med regjeringene både i USA og India.

Disse to landene var hovedårsak til sammenbruddet i juli. USA ville ikke godta at Indias handelsminister Kamal Nath forlangte solid toll-beskyttelse for sine 600 millioner små fattigbønder - som utgjør en tiendel av verdens befolkning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sprikende norske interesser

- Nå har vi hatt politiske samtaler i USA og India, i tillegg til at man - i strid med tradisjonen i Genève - også har hatt tekniske drøftinger i løpet av august måned. Neste uke vil høyere embetsmenn komme til WTO-hovedkvarteret for forhandlinger, forteller Lamy.

- Hørte du noe på møtet med de norske organisasjonene, som du ikke har hørt før?

- Ikke egentlig, men det var interessant å se hvor vidt spekter av ulike interesser det er her i Norge, sier Lamy til ABC nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi gjennomgikk situasjonen etter juli-floppen, og diskuterte oddsene for å få forhandlingene ordentlig i gang igjen, legger han til.

Avgjørende runde, eller?

- Noen hevder at WTO er som en sykkel. Slutter du å tro, velter du. Har WTO egentlig noen betydning uten at Doha-forhandlingsrunden kommer i mål?

- Vel, WTO og forgjengeren GATT har vært der i 60 år nå. Dette er niende forhandlingsrunde. Det er ikke noe dramatisk i at en runde varer sju-åtte år. Spørsmålet er ikke om vi trenger et system. Systemet er der til å håndtere handelsspørsmål og tvister landene i mellom. Dette er systemer som er usedvanlig sterke sammenliknet med mange andre internasjonale instituasjoners, sier Lamy til ABC nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er ikke spørsmål om liv eller død.

Men WTO blir mer relevant hvis vi klarer å oppdatere oss, legger han til.

Bøndene mot Brekk

Nestleder i Bondelaget Eli Reistad. Foto: ScanpixNestleder i Bondelaget Eli Reistad. Foto: Scanpix

Nyheten om mulig ny WTO-avtale, får ikke Norges Bondelag til å juble.

Nestleder Eli Reistad har fulgt WTO-forhandlingene i mange år, og var med på møtet med Lamy torsdag i Utenriksdepartementet torsdag kveld.

Hun markerer at Bondelaget er på kant med Senterpartiets landbruksminister Lars Peder Brekk. Brekk har gått ut med at avtaleutkastet som lå på bordet i juli, er til å leve med for norsk landbruk.

- Nei. En avtale bygd på det grunnlaget, er verre enn ingen avtale. Noe slikt ville bli veldig dramatisk for norsk landbruk, slår Reistad fast.

- Mitt budskap til Lamy var at WTO nå må ta innover seg at verden har forandret seg. Men Lamy slo fast at når samtalene blir tatt opp igjen, så blir det på grunnlag av det som lå der i juli, forteller hun.

- Men landbruksministeren mener at en slik avtale er til å leve med?

- Ja. Han er jo medlem av regjeringa, sier Eli Reistad.