Arbeiderpartikjempe er død

Tidligere statsråd Andreas Cappelen døde i Stavanger tirsdag, 93 år gammel. Foto: Scanpix
Tidligere statsråd Andreas Cappelen døde i Stavanger tirsdag, 93 år gammel. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEn av etterkrigstidens mest sentrale politikere, Andreas Cappelen, døde i Stavanger tirsdag. Den gamle arbeiderpartikjempen ble 93 år gammel.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Få, om noen, norske politikere har styrt så mange departementer over en så lang periode som Andreas Cappelen. Sin første statsrådspost fikk han i 1958 da han ble kommunalminister i Einar Gerhardsens tredje regjering.

Her satt han til regjeringen gikk etter Kings Bay-saken i 1963. I sin fjerde regjering som Einar Gerhardsen dannet noen uker senere, ble Cappelen betrodd posten som finansminister. Også her ble han sittende til velgerne for første gang etter krigen valgte bort Arbeiderpartiet og Einar Gerhardsen i 1965.

Utenriksminister

I de seks årene som fulgte, ledet Trygve Bratteli Arbeiderpartiet i opposisjon, og da Borten-regjeringen gikk i oppløsning og Bratteli måtte ta over i 1971, gikk budet på nytt til Andreas Cappelen.

Denne gang var det posten som utenriksminister det gjaldt, og bakgrunnen var åpenbar: Norge skulle avslutte helt avgjørende forhandlinger om medlemskap i Det europeiske fellesmarkedet, i dag betegnet som EU.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bildet av Bratteli, Cappelen og vår ambassadør i Brussel, Søren Sommerfeldt, da de høytidelig meldte Norge inn i Europa, sitter ennå klistret på mange norske netthinner. Som kjent ble avtalen forkastet i en folkeavstemning, og fortsatt, 35 år senere, holdes Norge utenfor vitale europeiske prosesser.

Nederlaget som rammet Bratteli, rammet også Cappelen. Han gikk av sammen med resten av regjeringen og overlot til Lars Korvald (Kr f) å danne en ny regjering.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alta-aksjonen

Cappelen dro da tilbake til sin hjemby Stavanger. Her var han først finansrådmann, senere byrettsjustitiarius, men da krisen i Nordli-regjeringen herjet som verst på slutten av 1970-tallet, fikk han et fjerde bud om å sette seg til Kongens bord.

Og igjen gjorde Cappelen sin plikt på en utakknemlig post, som justisminister. Denne gang fikk han hele Alta-aksjonen i fanget. Men han ble sittende til regjeringen ble kastet i valg, og Kåre Willoch overtok i 1981.

Da vendte han tilbake til Stavanger for godt.

Andreas Cappelen var født på Vang ved Hamar. I studietiden var han aktivt medlem i organisasjonen Mot Dag. Etter å ha tatt juridisk embetseksamen ved Universitetet i Oslo, bosatte han seg i Stavanger der han også tilbrakte sine mange år som pensjonist. (©NTB)