Vil ikke kreve pensjon tilbake

Stortingets direktør Hans Brattestå og stortingspresident  Thorbjørn Jagland (t.h.) på pressekonferansen etter møtet i Stortingets  presidentskap om pensjonssaken tirsdag
Stortingets direktør Hans Brattestå og stortingspresident Thorbjørn Jagland (t.h.) på pressekonferansen etter møtet i Stortingets presidentskap om pensjonssaken tirsdag
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p Ifølge stortingsdirektør Hans Brattestå kan man ikke kreve tilbake urettmessig pensjon som stortingspensjonister har mottatt i god tro og allerede har brukt opp.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingsdirektør Hans Brattestå. Foto: ScanpixStortingsdirektør Hans Brattestå. Foto: Scanpix

Brattestå hevder dette i den skriftlige redegjørelsen som han la fram for Stortingets presidentskap tirsdag, skriver VG.

«Vi snakker her om tilfeller der mottaker har vært i god tro, og der det ikke kan påvises forsøk på å holde informasjon tilbake. I slike tilfeller er retten til å kreve tilbakebetaling begrenset til det som er igjen av utbetalingene. Er pengene brukt opp, har man mao. ikke noe krav på tilbakebetaling i disse tilfellene», skriver Brattestå.

Riksrevisjonen har avslørt mulige feilutbetalinger i millionklassen til tidligere stortingsrepresentanter.

Jussprofessor Eivind Smith reagerer sterkt på stortingsdirektørens tolkning, og mener dette innebærer en kraftig forskjellsbehandling.

– I all strafferett forutsettes det at vi alle kjenner reglene. Selv om vi faktisk ikke gjør det, er det ingen unnskyldning. Du straffes uansett, sier Smith.

– Betaler du for lite skatt, hjelper det ikke at du trodde du hadde betalt nok. Du må uansett gjøre opp for deg, påpeker jussprofessor Aslak Syse. (©NTB)