New Orleans tømmes mens Gustav nærmer seg

New Orleans tømmes for folk i påvente av orkanen Gustav som er ventet å treffe mandag. Foto: Chris Graythen/Getty Images/AFP.
New Orleans tømmes for folk i påvente av orkanen Gustav som er ventet å treffe mandag. Foto: Chris Graythen/Getty Images/AFP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pAlle innbyggere i New Orleans har fått ordre om å evakuere byen, og borgermester Ray Nagin advarer mot «århundrets orkan».</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

St. Paul (NTB-Andreas Bondevik): - Jeg hater orkaner, sier Patricia English. 29-åringen er en av flere titusen New Orleans-innbyggere som har evakuert på grunn av orkanen Gustav, som kommer til å treffe kysten av USA mandag kveld norsk tid.

Men English har ikke reist lenger enn til Baton Rouge, som ligger rundt 130 kilometer nordvest for New Orelans.

- Vi burde ikke være her. Jeg vet dette er dumt, men vi drukner ikke, sier English på telefon til NTB.

Hun forteller at hun og ti venner har hamstret mat, og at de forbereder seg på å bli truffet av orkanen.

Patricia English (29) evakueres for andre gang på tre år. Foto: Andreas Bondevik/SCANPIX.Patricia English (29) evakueres for andre gang på tre år. Foto: Andreas Bondevik/SCANPIX.

- Vi ville ikke være for langt unna New Orleans. Vi vil reise tilbake fort og sjekke husene våre, og melde oss som frivillige i opprydningsarbeidet.

- Det var en merkelig stemning i New Orleans da jeg dro i går kveld. Vi vet jo ikke hvor stor skade orkanen vil gjøre. Vi er alle redde og bekymret, sier English.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Øker i styrke

Gustav, som søndag var en kategori 3-orkan, mistet noe av sin styrke da den feide over Cuba lørdag. Men det er ventet at den vil øke i styrke til kategori 5 når den beveger seg over de varme farvannene i Mexicogolfen mot kysten av USA.

Det betyr en vindstyrke på over 240 kilometer i timen, med potensielt katastrofale ødeleggelser som resultat.

I New Orleans ga borgermester Ray Nagin ordre om evakuering av hele byen, og kalte Gustav «århundrets storm».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- For alle som tror de kan stå steilt i stormen, så kan jeg fortelle dere: Det vil være den største feilen dere gjør i livet, sa han.

Søndag morgen begynte evakueringen ved vestbredden av Mississippi-elva, mens resten av byen skulle tømmes for folk utover dagen.

Forberedt på etternølere

Borgermesteren ønsker seg hundre prosent evakuering og sier New Orleans ikke vil tilby nødhjelp til de innbyggerne som velger å bli igjen. Hele byen vil bli avstengt, og det amerikanske nasjonalgarden vil sørge for ekstra beskyttelse, ifølge Nagin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

New Orleans borgermester Ray Nagi har beordret evakuering av alle byens innbyggere. Foto: Reuters / Scanpix.New Orleans borgermester Ray Nagi har beordret evakuering av alle byens innbyggere. Foto: Reuters / Scanpix.

Til tross for Nagins advarsler er det ventet at det vil være mange etternølere. Stephen Sonnier er en av dem. Han forlot hjemmet sitt da orkanene Katarina herjet, men nekter denne gangen.

- Jeg vil aldri reise igjen. Bare å være borte fra hjemmet mitt og bekymre meg - jeg vil heller være igjen her, sier Sonnier, mens han får hjelp av en venn til å feste orkanpanel av metall over vinduene i blomsterforretningen sin.

Mange frykter at Gustav kan bli verre enn Katrina, som kostet minst 1.500 mennesker livet i 2005.

Tett trafikk

De fleste innbyggerne i New Orleans er desperate for å unngå en lignende katastrofe som Katrina i 2005, og trafikken sto derfor tett på utfartsveiene i helgen.

Republikanernes presidentkandidat John McCain og hans nyutpekte makker Sarah Palin endret valgkampplanene og besluttet å reise til Mississippi for å inspisere forberedelsene på Gustavs ankomst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

President George W. Bush skal mandag besøke et anlegg i Texas hvor krisetiltakene koordineres, i stedet for å holde tale på Det republikanske partiets landsmøte.

Orkanen Gustav etterlot seg 81 døde mennesker på Den dominikanske republikk, Haiti og Jamaica, før den krysset Cuba.

På Isla de la Juventud ble nesten alle øyas veier skylt bort, mango- og mandeltrær ble knekt som fyrstikker på plantasjene og blikktakene på husene blåste bort. (©NTB)