Flykter fra Gustav

Robin Anderson ser på hunden Blaze og pakker trucken for å evakuere til Atlanta. Foto:   Mario Tama/Getty Images/AFP/Scanpix.
Robin Anderson ser på hunden Blaze og pakker trucken for å evakuere til Atlanta. Foto: Mario Tama/Getty Images/AFP/Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p– For alle som tror de kan stå steilt i stormen, så kan jeg fortelle dere: Det vil være den største feilen dere gjør livet, sa borgermester Ray Nagin og ga ordre om full tvangsevakuering.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om orkaner
• Orkaner er en betegnelse på spesielt kraftige stormer, med vindhastighet på over 32,6 meter per sekund over en periode på ti minutter.

• Orkanene dannes over varmt hav i eller nær tropene. I Nord-Atlanteren er orkansesongen fra juni og ut november.

• Orkanene deles inn i fem kategorier etter Saffir-Simpson-skalaen. De høyeste kategoriene, 4 og 5, har vindhastigheter på henholdsvis 59-70 m/s og over 70 m/s. Slike orkaner kan medføre svært store skader på bygninger og på landskapet.

• Ordet orkan kommer fra mayaenes vindgud Huracan. Betegnelsen brukes særlig i forbindelse med Atlanterhavet, mens syklon og taifun ofte brukes i forbindelse med henholdsvis Indiahavet og Stillehavet.

(Kilder: Aschehoug og Gyldendals store norske leksikon, Wikipedia) (©NTB)

Orkanen Gustav er svekket til en kategori 3-storm på vei over Mexico-kysten søndag.

På vei over Cuba har orkanen blitt mer svekket enn forventet og vindstyrken har stilnet betraktelig, ifølge meteorologer.

De antar likevel at Gustav vil bli kraftigere og at den vil øke til en kategori 4-storm på mandag når den nærmer seg New Orleans.

I New Orleans ga borgermester Ray Nagin ordre om evakuering av hele byen, og kalte Gustav «århundrets storm».

– For alle som tror de kan stå steilt i stormen, så kan jeg fortelle dere: Det vil være den største feilen dere gjør livet, sa han. Søndag morgen begynte evakueringen ved vestbredden av Mississippi-elva og vil fortsette med resten av byen utover dagen.

Forberedt på etternølere

Borgermesteren ønsker seg hundre prosent evakuering og sier New Orleans ikke vil tilby nødhjelp til de innbyggerne som velger å bli igjen. Hele byen vil bli avstengt, og det amerikanske nasjonalgarden vil sørge for ekstra beskyttelse, ifølge Nagin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for Nagins advarsler er det ventet at det vil være mange etternølere. Stephen Sonnier er en av dem. Han forlot hjemmet sitt da orkanene Katarina herjet, men nekter denne gangen.

– Jeg vil aldri reise igjen. Bare å være borte fra hjemmet mitt og bekymre meg – jeg vil heller være igjen her, sier Sonnier, mens han får hjelp av en venn til å feste orkanpanel av metall over vinduene i blomsterforretningen sin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange frykter at Gustav kan bli verre enn Katrina, som kostet minst 1.500 mennesker livet i 2005.

Tett trafikk

De fleste innbyggerne i New Orleans er desperate for å unngå en lignende katastrofe som Katarina i 2005, og trafikken sto derfor tett i helgen.

Republikanernes presidentkandidat John McCain og hans nyutpekte makker Sarah Palin endret planene om normal valgkampanje og reiser heller til Mississippi for å inspisere forberedelsene på Gustavs ankomst.

Orkanen Gustav etterlot seg 81 døde mennesker på Den dominikanske republikk, Haiti og Jamaica, før den krysset Cuba.

På Isla de la Juventud ble nesten alle øyas veier skylt bort, mango- og mandeltrær ble knekt som fyrstikker på plantasjene og blikktakene på husene blåste bort. (©NTB)