Gustav truer landsmøte

 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pOrkanen Gustav kan føre til store endringer for Republikanernes landsmøte. President George W. Bush kommer trolig ikke, og John McCain kan komme til å holde avslutningstalen via satellitt.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Republikanerens landsmøte åpner i St. Paul i Minnesota mandag, men programmet vil bli forandret på grunn av orkanen Gustav som er på vei til Mexicogolfen, melder amerikanske medier.

– Det ville ikke være passende å ha et feststemt arrangement samtidig med en naturkatastrofe, sa Republikanernes presidentkandidat John McCain i et intervju med Fox News.

Besøker Mississippi

Senator McCain og hans nyutpekte makker Sarah Palin endret valgkampplanene og reiste søndag til Mississippi for å se på forberedelsene på orkanen Gustav, som er på direkte kurs mot USAs golfkyst i nærheten av New Orleans.

Orkanen er oppgradert til en voldsom og svært farlig kategori 5-storm som ventes å treffe land mandag eller tirsdag. Ifølge New Orleans-guvernør Bobby Jindal kan Gustav bli verre enn Katrina, som kostet minst 1.500 mennesker livet i slutten av august 2005.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tale fra katastrofeområde?

McCain skal etter planen holde avslutningstalen på landsmøtet torsdag kveld, men dersom Gustav rammer så hardt som myndighetene frykter, kan McCain komme til å holde den via satellitt fra et av katastrofeområdene.

Ifølge en kilde i McCain-kampanjen kan det bli aktuelt å gjøre om landsmøtet til en massiv TV-innsamling for å samle inn penger til Røde Kors og andre organisasjoner som hjelper ofrene etter orkanen.

Guvernørene fra delstatene rundt Mexicogolfen, inkludert Louisiana og Mississippi kan komme til å droppe å komme til landsmøtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kraftig kritisert

Det kommer trolig president George W. Bush også til å gjøre, melder nettstedet Politico. Bush ble kraftig kritisert for mangelfull hjelp i kjølvannet av Katrina for tre år siden.

Bush skulle etter planen holde sin tale til landsmøtet mandag kveld. Også hans kone Laura, og visepresident Dick Cheney står på talelista mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En talsmann for Det hvite hus sier Bush-administrasjonen nå forbereder seg på å håndtere det som kan bli en av de mest ødeleggende stormer som noensinne har rammet USA.

Må distansere seg

For John McCain blir det viktig under landsmøtet og fremover å distansere seg fra president Bush. McCain har gått imot Bush i flere viktige saker og han karakteriserte president Bush sin håndtering av Katrina-katastrofen i 2005 som «forferdelig og skammelig».

Men McCain har senere snudd i viktige saker for å gjøre seg mer attraktiv for basen i partiet. Blant annet er han nå tilhenger av gigantiske skattekutt han har stemt imot tidligere.

– Bush sitt ettermæle er McCains største utfordring, sier statsviter Eric Davies til AFP.

Knyttes til Bush

Kjernen i partiet slutter opp om Bush, men ved ikke å distansere seg fra ham risikerer McCain å støte fra seg de uavhengige velgerne som avgjør valget, ifølge Davis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– McCain må vise at det blir forandring fra Bush uten å gå imot viktige republikanske prinsipper, sier professor Davis, ved Middlebury College i Vermont.

Obama-kampanjens mantra i valgkampen er at med McCain får USA fire nye år med Bush, og meningsmålinger tyder på at de lykkes. Flertallet av amerikanerne mener at McCain kommer til å fortsette president Bush sin politikk. (©NTB)