Isbjørn i åpent hav

En isbjørn i havet utenfor Alaska. FOTO: SCANPIX/REUTERS/Geoff York/World Wildlife Fund/Handout
En isbjørn i havet utenfor Alaska. FOTO: SCANPIX/REUTERS/Geoff York/World Wildlife Fund/Handout
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDette bildet vise isbjørnen som kjemper mot bølgene 400 nautiske mil fra isen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Isbjørnen har liten sjanse til å overleve svømmeturen. Bildet viser en av ni isbjørner som har lagt på svøm etter at isen de levde på smeltet, det melder The Daily Mail og World Wildlife Fund.

Isbjørnene ble oppdaget av amerikanske forskere som fløy over sjøen Chukchi Sea utenfor Alaska.

Forskerne og eksperter hos WWF mener at isbjørnene vil ha store vanskeligheter med å komme seg i land.

- Å finne så mange isbjørner i åpent hav på en gang, er svært bekymringsfullt. Det kan være en indikasjon på at isen de lever på forsvinner og at andre isbjørner står foran den samme utfordringen, sier Geoff York, isbjørnekspert hos WWF.

- Klimaendringene gjør at isbjørner og valper må svømme lengre avstander for å finne mat og leveområder.

Dyreverngrupper ber nå om at de amerikanske myndighetene griper inn og sender et skip for å redde isbjørnene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I mai i år kom isbjørn på den amerikanske listen over truede dyrearter.


Isfri Nordpol

Samtidig meldes det at isen i Arktis smelter raskere enn noensinne. I månedene som kommer kan selve Nordpolen bli isfri, for første gang i nyere historie

I august var nedsmeltingen den mest omfattende siden satellittovervåkingen av forholdet ble innledet for 30 år siden, opplyser ekspertene. Målinger foretatt i uken som gikk, viser at iskalotten i nord nå dekker 5,26 millioner kvadratkilometer, ifølge Ntb.

I fjor høst ble det islagte området beregnet til 4,25 millioner kvadratkilometer, men årets tall kan bli enda lavere, viser tall fra USAs nasjonale senter for snø- og isforskning NSIDC. NSIDC-forsker Mark Serreze er bekymret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Isen

– Når sommeren er over, kan Nordpolen være isfri. Grunnen er at polpunktet i øyeblikket bare er dekket av ny og svært tynn is, det vi kaller «førsteårsis», som kan komme til å smelte før vinterkulda kommer, sier Serreze til nyhetsbyrået AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Årsaken til nedsmeltingen er ifølge forskerne den globale oppvarmingen. Ifølge BBC er utviklingen selvforsterkende: Vannet i åpent hav trekker nemlig til seg mer solvarme enn is gjør, og dermed vil reduksjoner i islaget gi økende temperaturer.

Når større områder i Arktis blir isfrie, blir det lettere å lete etter og utvinne olje og gass i disse områdene. Dette kan gi kortsiktig økonomisk gevinst, men olje- og gassproduksjon i nord kan på lengre sikt bidra til økt utslipp av klimagasser og mer global oppvarming.

Framgang

Men bildet er ikke helsvart. Arbeidet for å dempe denne oppvarmingen fortsetter på mange plan og i mange sammenhenger verden over, sier sjefen for FNs klimasekretariat Yvo de Boer, som denne uken deltok på en internasjonal konferanse i Ghana.

– Vi er fortsatt i rute og arbeidet skyter fart. Regjeringer verden over tar forhandlingene om en løsning på spørsmålet stadig mer alvorlig, framholder de Boer, som overfor nyhetsbyrået AP sier seg svært oppmuntret etter forhandlingene i Ghanas hovedstad Accra.

Mange miljøvernere mener at selv om Accra-møtet var positivt, går arbeidet fortsatt alt for langsomt. Talsmenn for Verdens Naturfond WWF sier at det viktigste som ble oppnådd i Accra, var å vise at det er mulig å skape enighet om en effektiv avtale om klimakamp.