Åpen for alle - alltid

Seks pinlige spørsmål om sex

 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDet er ikke alle problemer du vil diskutere med vennegjengen. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Folk som er usikre og vil få råd mot plager, men ikke vil spørre legen, henvender seg ofte til Lommelegen for å få hjelp. Nettstedet kan ikke stille diagnoser, men gir deg råd og informasjon. Det er altså en fin plass å begynne hvis du ikke har mulighet til å komme deg til legen.

Vi har samlet sammen noen spørsmål og svar om sex som har gått igjen på Lommelegen:

Sex under svangerskap

Spørsmål: Jeg bare lurte på om det er farlig å ha sex under graviditet. Kan dette skade barnet?

Svar: Nei, i prinsippet er det ikke farlig å ha sex under svangerskap. Men det er en del kvinner som opplever at de kan synes det er ubehagelig og tungt hvis partner ligger oppå dem. Så det gjelder å finne en stilling som er god for begge. Det kan også være lurt å være litt forsiktig med veldig heftig sex de første ukene av svangerskapet for å unngå en ufrivillig abort. Men i prinsippet kan man ha sex helt opp til like før fødsel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les hele spørsmålet med svar her

Testikler forsvinner ved sex

Spørsmål: Ved sex eller onani forsvinner den ene (eller begge) testiklene inn i låret på en måte. Jeg avbryter med en gang og de kommer tilbake. Hva kan jeg gjøre? Lurer også på hvor i Bergen jeg kan ta kontakt med noen for få gjort et snitt for trang forhud (jeg har ikke lyst å gå gjennom fastlegen min). Takker for svar.

Svar: Du har sannsynligvis litt høytliggende testikler, slik at de forsvinner opp i lyskekanalen dersom muskelvevet som følger sædleder blir stimulert, slik det blir under sex. Tilstanden er ikke farlig, men kan oppleves som plagsom. Sannsynligvis tjener du på å gjennomgå operasjon for å få testiklene lengre ned. Trang forhud kan ofte opereres med et snitt slik som du nevner. I Bergen kan du bestille time direkte hos spesialist i urologi ved Volvat Medisinske Senter, du trenger ikke henvisning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les hele spørsmålet med svar her

Tissetrengt etter sex

Spørsmål: Ofte etter utløsning, uavhengig om det er sex eller onanering, får jeg stor tissetrang, men uten at jeg får det til. Må ofte sitte på do i 30-90 minutter før det gir seg. Har hatt det fra før jeg hadde sex. Jeg må ha vært på do i god tid før utløsning, og ikke tissetrengt, for å unngå problemet. Ufattelig irriterende, noen svar?

Svar: Det er ikke uvanlig dette du beskriver, selv om det jo kan være litt ubehagelig. Men det er fordi under utløsning kommer sædvæsken ut gjennom urinrøret - altså samme vei som urin, og noen ganger skjer det at lukkemekansimen som gjør at man ikke får urin ut samtidig som man får utløsning gjør at man får en tissetrang etterpå. Dette er helt ufarlig, og vil ofte gi seg etter en tid.

Les hele spørsmålet med svar her

Vondt under samleie

Spørsmål: Jeg er en 27 år gammel jente som har en samboer som jeg har det utrolig bra sammen med. Vi har vært sammen i ett år. Vi har jevnlig sex, og er i utgangspunktet veldig fornøyd. Det er bare det at jeg til tider får vondt når vi har sex. Jeg har litt problemer med å bli våt og jeg blir ikke ordentlig vid før etter at han har vært inni meg en stund. Vi brukte glidekrem en periode, noe som fungerte veldig bra, men nå har det begynt å svi.

Artikkelen fortsetter under annonsen


Svar: Det er litt vanskelig for meg å stille den riktige diagnosen via internett uten å ha undersøkt deg. For meg høres det ut som om du har noe som kalles vulvodyni (= smerter i skjeden). Dette er en samlebetegnelse for en gruppe smertetilstander i skjeden som beskrives som veldig brennende/såre og som oppstår spesielt under samleie. Tørrhet i skjeden, svie, sårbarhet og refleksbetingete muskelkramper rundt skjeden (vaginisme) kan følge med tilstand.

Artikkelen fortsetter under annonsen


Les hele spørsmålet med svar her

Skadelig å ikke ha sex?

Spørsmål: Jeg vil ha en utgreing om konsekvensene av fravær av sex. Den skal være godt skrevet og faglig holdbar. Jeg vil vite hva som skjer med ett individ som aldri har hat ett intimt forhold til noen, heller ikke et kjæresteforhold. Ta med både sjelelige, kroppslige og psykiske konsekvenser. Skisser også mulige generelle årsaker. Er det gjort forskning på langtidsvirkningene? Fins det litteratur?

Artikkelen fortsetter under annonsen


Svar: Det du spør om er svært vanskelig å svare på fordi du ikke sier noe om hva som ligger bak ditt spørsmål. Er det slik at du selv har valgt ikke å ha sex; er det religiøse grunner for at du ikke har sex; er det slik at du opplever aldri å ha møtt den rette; eller er det medisinske grunner for at du synes det har vært komplisert å ha et kjæresteforhold? Det gjør ingen fysisk skade ikke å ha et intimt, seksuelt forhold til en annen person.


Les hele spørsmålet med svar her

Ingen utløsning

Spørsmål: Jeg er gutt på 20 år som har nå har vært sammen med ei 18 år gammel jente i tre måneder. Vi har hatt sex tre ganger i løpet av forholdet. Den første gangen var jeg nervøs, men etter de to andre gangene har det gått bedre. Jeg bruker kondom siden hun ikke har begynt med p-piller. Men det har ikke gått etter forventninger! Jeg har ikke problemer med å runke etter porno, og etter 2-3 minutter så går det for meg. Når jeg har sex med jenta mi, så er jeg ikke så kåt som jeg ønsker og pikken blir slapp etter en stund i akten. Kanskje kondomet minsker følelsene?

Artikkelen fortsetter under annonsen


Svar: Takk for ditt fine og lange brev. Fortvil ikke; for det du beskriver som skjer med deg er faktisk et veldig vanlig problem for svært mange menn/gutter. Det er nemlig slik at det nervesystemet som har å gjøre både med ereksjon (potens) og med utløsning er et ikke-viljestyrt nervesystem. Det blir påvirket av stress, og gjør at når man er i en seksuell situasjon og VELDIG gjerne vil ha den opp og få utløsning; ja så skjer det motsatte.


Les hele spørsmålet med svar her