Gustav er «århundrets storm»

<pOrkanen Gustav ankom Mexico-kysten søndag etter å ha sveipet over Cuba. Samtidig ble innbyggerne i New Orleans ble tvangsevakuert.</p

 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Orkanen, som nå er en kategori 4-orkan, mistet noe av sin styrke over Cuba. Men det er ventet at den vil øke sin styrke til en kategori 5-orkan når den beveger seg over de varme farvannene i Mexicogolfen mot USAs kyst.

Det betyr en vindstyrke på minst 69 sekundmeter, eller over 240 kilometer i timen, med potensielt katastrofale ødeleggelser som resultat.

I New Orleans ga borgermester Ray Nagin ordre om evakuering av hele byen, og kalte Gustav «århundrets storm».

– For alle som tror de kan stå steilt i stormen, så kan jeg fortelle dere: Det vil være den største feilen dere gjør livet, sa han. Søndag morgen begynte evakueringen ved vestbredden av Mississippi-elva og vil fortsette med resten av byen utover dagen.

Forberedt på etternølere

Borgermesteren ønsker seg hundre prosent evakuering og sier New Orleans ikke vil tilby nødhjelp til de innbyggerne som velger å bli igjen. Hele byen vil bli avstengt, og det amerikanske nasjonalgarden vil sørge for ekstra beskyttelse, ifølge Nagin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for Nagins advarsler er det ventet at det vil være mange etternølere. Stephen Sonnier er en av dem. Han forlot hjemmet sitt da orkanene Katarina herjet, men nekter denne gangen.

– Jeg vil aldri reise igjen. Bare å være borte fra hjemmet mitt og bekymre meg – jeg vil heller være igjen her, sier Sonnier, mens han får hjelp av en venn til å feste orkanpanel av metall over vinduene i blomsterforretningen sin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange frykter at Gustav kan bli verre enn Katrina, som kostet minst 1.500 mennesker livet i 2005.

Tett trafikk

De fleste innbyggerne i New Orleans er desperate for å unngå en lignende katastrofe som Katarina i 2005, og trafikken sto derfor tett i helgen.

Republikanernes presidentkandidat John McCain og hans nyutpekte makker Sarah Palin endret planene om normal valgkampanje og reiser heller til Mississippi for å inspisere forberedelsene på Gustavs ankomst.

Orkanen Gustav etterlot seg 81 døde mennesker på Den dominikanske republikk, Haiti og Jamaica, før den krysset Cuba.

På Isla de la Juventud ble nesten alle øyas veier skylt bort, mango- og mandeltrær ble knekt som fyrstikker på plantasjene og blikktakene på husene blåste bort. (©NTB)