Fredsmegler løser familiekonflikter

 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFredsforsker Johan Galtung blir ofte kontaktet av par med samlivsproblemer. Han mener kompromiss ikke er godt nok når konflikter skal løses.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Konflikter må ikke løses for raskt. Tar man seg tid til å høre grundig på alle, kan man finne de løsningene som ikke ligger i dagen, men som fører til at alle får mer av det de ønsker seg. Med større kreativitet i problemløsningen kan alle parter bli mer fornøyde. Dette gjelder i parforhold så vel som i internasjonale storkonflikter, sier Galtung til Bergens Tidende.

Som verdens første professor i fredsforskningsstudier har Galtung i over 40 år jobbet med konfliktløsning over hele verden. Lørdag holdt han foredrag om sine konfliktløsningsteorier på den nordiske kongressen i familieterapi i Grieghallen i Bergen.

Han forteller at han ofte blir kontaktet av par med private problemer. Da snakker han alltid med partene hver for seg.

– Problemet er at de er blitt så emosjonelt forkrøplet at de ikke evner å tenke klart. Når jeg har hørt hva som er konflikten og hva partene ønsker, er det tid for å tenke kreativt, sier fredsmegleren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kompromiss er greit nok, men det fører bare til at ingen er helt fornøyde. Når vi øver oss i å tenke litt lenger, finner vi kanskje løsningene ingen har tenkt på. Det viktige er at alle parter blir sett og hørt og ivaretatt. I denne prosessen kan Galtungs teorier være til god hjelp, sier Lars Thyholdt, som sammen med kona Vigdis Faldalen Thyholdt snakker av erfaring. (©NTB)