Slik dumper du kjæresten

 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pUnngå klisjéer og SMS, råder psykolog. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

"Det er slutt". De tre harde ordene kan snu livet på hodet og få blodet til å fryse til is i årene. Men selv om det å bryte med den man har vært glad i aldri kan bli en god opplevelse, finnes det skånsomme måter å gjøre det på.

- Å gjøre det slutt med partneren sin er en komplisert og usynkronisert prosess, der den ene vil ut og den andre vil bli, sier psykolog og parterapeut Sissel Gran til DinSide Helse.

Ifølge Gran er det nettopp de ulike virkelighetene man befinner seg i som kan gjøre brudd så vanskelige og smertefulle.

Les også: Dette dreper forholdet ditt

- Gi partneren tid

- Den som vil ut har på en måte løpt foran den andre, og er sånn sett i handlingsfasen. Det å gå ut av et forhold er ofte en langsom prosess, derfor er det viktig at man også gir den man forlater tid til å gråte ferdig, og til å ta inn over seg det som er i ferd med å skje, forklarer hun.

Gran mener at man bør gi avslutningsprosessen litt tid når man har vært lenge sammen, men understreker at dette selvsagt ikke gjelder i forhold som har vært dominert av vold og mishandling.

- Hvordan man skal gå frem for å fortelle partneren om avgjørelsen når den er tatt, avhenger litt av hva slags type forhold man har, og hvor lenge man har vært sammen, sier hun.

Når det gjelder voksne mennesker som har levd i et seriøst forhold anbefaler hun at man tar det opp ansikt til ansikt.

- Blant unge er det kanskje mer akseptert å bruke mail og SMS, men når det kommer til voksne har jeg ikke særlig sansen for det, sier hun.

Les også: Slik takler du SMS-dumping

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vær tydelig

Parterapeuten mener det beste er å være klar og tydelig, og unngå å sykeliggjøre seg selv.

- Si det som det er, og dropp klisjéer som "det er ikke deg, det er meg". Si heller at "dette går ikke lenger" og "det er for mye av meg som vil ut av dette forholdet til at jeg kan fortsette å være i det".

Gran forteller at det er helt normalt å føle en slags omsorg overfor den man skal gå ifra, og en del av prosessen er å måtte tåle den andres smerte. For noen kan det fungere å fortsette som venner etter et brudd, men det er ofte vanskelig for den som blir forlatt, mener hun.

- Det er jo ikke alle som vil være venn med partneren sin, og her kan det tenkes at man føler på ulike behov. Den som blir forlatt vil ofte si nei til det, for å komme unna smerten, sier hun.

Les også: Slik redder du forholdet

Best med rent brudd

- Det å avslutte et forhold er aldri hyggelig å gjøre, og noen ting kan det være verdt å huske på i kampens hete, sier sexolog Kjersti Antonsen til DinSide Helse.

Ifølge Antonsen er det feigt å gjøre det slutt over telefonen, via mail eller på en post-it lapp.

- Det beste er å snakke sammen som voksne, fornuftige mennesker. Og den som blir forlatt bør faktisk få lov til å vite hvorfor, sier hun.

Antonsen samstemmer med Gran i at den gamle "det er ikke deg, det er meg" klisjéen ikke holder.

- Den unnskyldingen er for gammel, og gir ingen konkret grunn til hvorfor man ønsker å bryte opp.

Ifølge sexologen er et klart, rent brudd det beste for begge parter.

- Er det slutt så er det slutt, og da nytter det ikke å komme løpende tilbake to uker etterpå. Å forbli venner etter at et forhold har tatt slutt kan fungere for noen, men disse er nok i fåtall. Det er alltid vanskelig å finne en "vennetone" med en eks, sier hun, og legger til:

- Enda vanskeligere blir det om en av partene får seg en ny partner etter en stund. Man bør jo også tenke på hvordan den nye kjæresten ville taklet at man reiste og spiste pizza med eksen... Eller hvordan man selv ville taklet en slik situasjon.

Les også: Facebook farlig for forholdet