Svenske kvinner drikker seg syke

 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pAlkoholmisbruket er på frammarsj i Sverige, og det er særlig kvinnene som drikker seg til problemer. Fra 2003 til 2007 økte tallet på kvinnelige alkoholikere med 50 prosent.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For fem år siden regnet helsearbeidere med at det fantes 65.000 kvinnelige alkoholikere i Sverige, mens tallet i fjor var kommet opp i 165.000. Tallet på mannlige alkoholikere er fire ganger så høyt, men øker langsommere, heter det i en ny rapport.

Rapporten er utarbeidet av det svenske instituttet for folkehelse. Sjefen for instituttets avdeling for alkohol- og narkotikaskader, overlege Sven Andreasson, beskrev i en artikkel i Stockholm-avisen Dagens Nyheter lørdag økningen i antallet kvinnelige pasienter som lider av den alvorlige sydommen alkoholisme som sjokkerende.

– En viktig årsak til utviklingen er at det er blitt stadig enklere og billigere å skaffe seg alkohol. Dette skyldes lavere avgifter, privatimport fra utlandet og over internett, lengre åpningstider på det svenske Vinmonopolet Systembolaget og flere restauranter med spritbevilling, framholdt Andreasson.

Tallene i rapporten fra Folkhälsoinstitutet i Stockholm bygger på en studie i fem svenske kommuner. Rapporten er i samsvar med meldinger fra svenske helseinstitusjoner om sterk økning i antallet pasienter som søker behandling for rusproblemer. (©NTB)