Fagfolk boikotter IKEA

 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNekter å installere IKEAs kjøkkenprodukter.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du kjøpt deg nytt kjøkken på IKEA, kan du møte på uventede problemer når det skal installeres. Flere rørleggere nekter nemlig å montere blandebatteri og kjøkkenkummer fra møbelgiganten.

- Vi installerer ikke blandebatterier og kjøkkenkummer fra IKEA. Vi sier nei, for de er ikke robuste nok, sier Espen Kvarud, rørleggermester og faglig leder i rørleggerfirmaet Nore VVS.

Rørleggeren har ansvaret

Kvarud sier Nore VVS og en rekke andre rørleggerbedrifter bare ønsker å installere kjøkkenprodukter de kjenner til, og som de vet er gode nok.

- Når vi installerer et produkt har vi et visst ansvar. For om det skjer noe feil er det nesten alltid rørleggeren som får skylden, sier Kvarud.

Han sier motviljen til å installere IKEA-armaturer ikke kommer av at han vil selge mer av produktene de selv fører.

- Nei, det har ikke så fryktelig mye med det å gjøre. Men jeg må sove godt om natten, og jeg må vite at den jobben jeg gjør er bra. Jeg ønsker ikke ha noen forsikringsskader, derfor velger jeg å gjøre ting på den sikre siden, og det er å bruke robuste produkter som jeg har god erfaring med og stoler på.

Les også: Dette må du ikke kjøpe på Clas Ohlson

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mener kvaliteten ikke holder mål

Kvarud legger vekt på at kvaliteten til en del kjøkkensystemer ikke holder mål.

- Nå har jeg jo litt erfaring med blandebatterier, og kan si at IKEA-armaturene ikke er blant de mest robuste.

Vil, du ha kvalitet, må du punge ut, forklarer rørleggeren.

- Du får det du betaler for. Ikea selger jo på at de skal være så fryktelige billige, og det går som regel ut over kvaliteten.

Han sier IKEA ikke er eneste svarteper i klassen.

- IKEA er bare ett eksempel. Clas Ohlson, Biltema og mange nettbutikker er like ille. Gå heller til en rørlegger som kan dette og har erfaring med både armaturer og kjøkkenkummer, og kjøp fra dem, oppfordrer Kvarud.

Les også: Nordmenn leker elektrikere

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange som boikotter

Norske Rørleggerbedrifters Landsforening (NRL) bekrefter at det er mange rørleggere som ikke ønsker å installere Ikeas blandebatterier og kjøkkenkummer.

- Ja, jeg vet at en del rørleggere er skeptiske til å montere produkter de ikke er kjent med, og at de heller velger å installere produkter som de har erfaring med, sier informasjonssjef Tirill Ilebekk Hansen i NRL.

Og mange rørleggere er ekstra skeptiske til blandebatterier. De ser det som en risiko å montere blandebatteri, for om det ryker, er det fort rørleggeren som står ansvarlig.

Hun oppfordrer til å undersøke om rørleggere ønsker å installere produktene før de går til innkjøp.

Les også: Nytt kjøkken på en ettermiddag

Artikkelen fortsetter under annonsen

IKEA kjenner til problemet

- Vi er for så vidt kjent med at enkelte rørleggere ikke ønsker å installere kjøkken fra IKEA, sier kommunikasjonsrådgiver Håvard Løkke i IKEA.

Likevel ser ikke IKEA på det som et problem å få tak i rørleggere som er villige til å montere.

- Vi møter på ingen måte motstand fra alle håndverkere, for det er mange som ikke ser noe problemer med IKEAs kjøkken. Det er en del av vårt servicetilbud å tilby montering av kjøkken, inkludert rørleggerarbeid.

Les også: Smugtitt på Ikea-nyhetene

- God kvalitet

Løkke forklarerer at produktene til Ikea holder god kvalitet, og tilfredsstiller både europeiske og norske standarder.

- Vi er en av Norges største kjøkkenleverandører. Er det en feil på et kjøkken, er det en feil for mye. Men i forhold til antall produkter vi leverer, får vi svært få klager. Vi selger blant annet 30.000 blandebatterier i året, og får inn svært få klager på dem, forklarer Løkke.

Han sier IKEA har en jobb å gjøre for å formidle til rørleggere at standarden på deres produkter er god nok.

Tips: Slik overlever du Ikea-turen

Har du noen erfaringer, gode eller dårlige, med IKEAs blandebatteri? Eller med blandebatterier fra andre produsenter, både dyre og billige? Del gjerne med andre lesere i debatten under.