Premier League for ti år siden:

- Kan bli verdens beste

<p class="hidden">En av dem skulle vokte Norges mål i Grodås' fravær, Espen Baardsen (tv) eller Thomas Myhre i 1998. </p>
En av dem skulle vokte Norges mål i Grodås' fravær, Espen Baardsen (tv) eller Thomas Myhre i 1998.

<pTILBAKEBLIKKET: Erik Thorstvedt hyllet Espen Baardsen, og Ruud Gullit debuterte som erstatter for Kenny Dalglish med braktap. Turbulensen rådet i Premier League for ti år siden.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

29. august 1998: Inngangen til sesongens tredje Premier League-runde var preget av managerkaos. Tottenham var i alvorlig trøbbel. To seriekamper hadde endt med to tap. Før, under og etter 0–3-tapet mot Sheffield Wednesday den foregående runden hadde 10 000 Spurs-fans demonstrert mot styreformann Alan Sugar. Nå hang jobben til manager Christian Gross i en syltynn tråd.

Ruud Gullit hadde vært aktuell for jobben i London-klubben. Men et par dager tidligere hadde Newcastle sendt sjokkbølger over England. Kenny Dalglish hadde forlatt managerjobben i klubben, og blitt erstattet av forhenværende Chelsea-manager Gullit.

Dalglish’ avgang avstedkom bruduljer. Newcastle hevdet at Dalglish selv hadde bedt om å gå. Det avkreftet legenden på det sterkeste. Skotten, som var blitt ligamester som manager både med Liverpool og Blackburn, og som ledet Newcastle til 2. plass i debutsesongen i 1996/1997, havnet etterpå i krangel med klubbledelsen om årsaken hva som hadde skjedd – og om store penger.

Imens lovet Ruud Gullit gull og grønne skoger – og underholdende fotball. Senere kunne han konstatere at det nærmeste han kom suksess, var en stinn lommebok.

SE PREMIER LEAGUE PÅ ABC TV

– Kan bli verdens beste

På Goodison Park kjempet Christian Gross for Tottenham-jobben. Tre poeng mot Everton var en forutsetning for videre håp.

Den nærmeste som kom å bli hans redningsmann, var en 20 år gammel norsk keeper ved navn Espen Baardsen.

Den norske U21-landslagskeeperen sørget for et historisk oppgjør, sett med norske øyne. I motsatt ende av banen voktet Thomas Myhre Evertons mål. For første gang i en engelsk eliteseriekamp sto to nordmenn bakerst.

Det var ingen tvil om hvem som vant duellen.

Les Ferdinand scoret seiersmålet for Tottenham, som vant 1–0. Men det var Espen Baardsen som var Tottenhams store matchvinner. Baardsen, som hadde vært annetvalg bak Ian Walker, leverte en fantastisk kamp. Med stor akrobatikk og gjentatte refleksredninger nektet han Duncan Ferguson & co. scoring, og førte manager Gross ut i gledesdans.

Erik Thorstvedt tok svære ord i sin munn etter praktprestasjonen. 20-årige Baardsen var et usedvanlig talent.

– Baardsen kan bli verdens beste keeper, sa den gamle Tottenham-burvokteren.

– Espen gjorde en god jobb i dag, repliserte Christian Gross med glimt i øyet.

Baardsens storkamp og 1–0-seieren var imidlertid ikke nok til å redde sveitserens managerjobb. Dager etterpå ble han sparket. Det ble opplyst at spillerne hadde krevd hans avgang.

Latterliggjort i debuten

På St. James’ Park, i rundens avsluttende kamp, debuterte Ruud Gullit på Newcastle-benken – foran en ekstatisk tilhengerskare, og med 3–4–3 som dumdristig utgangspunkt – mot lynraske Michael Owen og Liverpool.

Det endte med 1–4, slakt og en marerittstart. 18-årige Owen, delt toppscorer i ligaen året før, scoret hat-trick i løpet av et kvarter i første omgang, og fikk Newcastles forsvar til å fremstå som en ansamling av sirkusklovner.

Liverpool klatret til topps på tabellen, foran Aston Villa, og Roy Evans, Gerard Houllier og fansen illuderte gullsjanser.

Gullit konstaterte at det var mye å jobbe med. Men han hadde også gamle uttalelser å svare for. Da han ble konfrontert med uttalelsene etter 1996-EM, der han kalte Newcastles superstjerne Alan Shearer en haug bortkastede penger, svarte han slik:

– Laget er viktigere enn enkeltspillere. Vi får se hvem som vil bli med videre.

Shearer og Gullit ble aldri bestekamerater.


Les mer om Premier League på Startsiden.no

ABC Nyheter - Premier League

Personvernpolicy