Karadzic nektet å svare på skyldspørsmålet

 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDen tidligere bosnisk-serbiske lederen Radovan Karadzic nektet å svare på skyldspørsmålet da han møtte i Haag-retten fredag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Haag (NTB-AFP-Reuters): Karadzic, som er tiltalt for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten under krigen i Bosnia, ville ikke svare på skyldspørsmålet fordi han mener han ikke vil få en rettferdig rettssak.

Da Karadzic selv nektet å svare, måtte dommer Iain Bonomy svare på vegne av ham og erklære ham ikke skyldig etter tiltalen, slik prosedyren er.

- Nazistisk

Lagmann i Gulating lagmannsrett og tidligere dommer ved den internasjonale domstolen i Haag, Hanne Sophie Greve, sier i et intervju med NRK P2 at Karadzic er en sammensatt person.

- Karadzic heller mot det nazistiske. Han er psykiater av utdannelse og har nærmest drevet forskning i andre menneskers lidelse, sier hun.

Karadzic står tiltalt for massakren i Srebrenica i juli 1995, der 8.000 muslimske menn og gutter ble skutt. Han er også tiltalt for den 44 måneder lange beleiringen av Sarajevo, som førte til rundt 10.000 drepte. Og for terrorisering, overgrep og forfølgelser i 40 kommuner i Bosnia-Hercegovina.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Greve hadde ansvaret for å granske overgrepene i et av disse områdene.

- Det vi fant ut der, tjente som en nøkkel til å forstå hva som hadde skjedd i hele Bosnia. Overgrepene var systematiske og den øverste ledelsen hadde hele tiden kjennskap til at disse foregikk, sier hun.

En farse

I fredagens rettsmøte skulle altså Karadzic ha svart på skyldspørsmålet på ni av de elleve tiltalepunktene, som omfatter folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten.

Det var på forhånd ikke ventet at Karadzic ville innrømme straffskyld. Han har tidligere gitt uttrykk for at saken mot ham er en farse.

Karadzic var i 13 år på flukt før han ble pågrepet tidligere i sommer. Han ble første gang framstilt for FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia ICTY i Haag 31. juli. Krigen i Bosnia-Hercegovina foregikk fra 1992 til 1995. (©NTB)