For retten i Kirgisistan

Ivar Dale intervjues etter razziaen mot Helsingforskomiteens kontor i Bisjkek 9. juni. Foto: rfe/rl.
Ivar Dale intervjues etter razziaen mot Helsingforskomiteens kontor i Bisjkek 9. juni. Foto: rfe/rl.

<pDen norske Helsingforskomiteens representant i Kirgisistan, Ivar Dale, må møte for retten neste uke.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

9. juni troppet kirgisisk politi opp på kontoret til Den norske Helsingforskomiteen i Bisjkek. De ransakte kontoret og fotograferte dokumentene der. Neste uke må komiteens stedlige representant, Ivar Dale, møte for retten.

- I dag har jeg fått beskjed om at det blir rettssak torsdag 4. september, sier Dale.

Torsdag ble han avhørt av kirgisisk politi ved landets innenriksdepartement. Rettssaken skal gå for en såkalt «bydelsrett» i Bisjkek.

- De har gitt meg en kopi av en mappe med opplysninger om vår virksomhet her, som inkluderer filer fra det lokale etterretningsvesenet, utenriksdepartementet, visejustisministeren og så videre, sier Dale.

Ved avhøret hevdet kirgisiske myndigheter overfor Dale at han har oppgitt falskt grunnlag for sin visumsøknad. Selv sier han kirgisiske myndigheter har forfalsket søknaden.

- Deler av søknaden jeg har fått kopi av er det jeg som har skrevet, men så har de fylt inn et felt der det står at jeg driver som «tour expeditor.» Det er jo ikke akkurat et ord på engelsk. Det ser ut som om en russiskspråklig person har forsøkt å fremstille det som om jeg har utgitt meg for reiseleder, antakelig for å få en unnskyldning til å kaste meg ut.

- Det er ganske ubehagelig å tenke på at de ønsker å gå så langt. Nøyaktig hva som har skjedd her er vanskelig å si, men at visumsøknaden er forfalsket er i hvert fall sikkert.

Siden 2006 har Helsingforskomiteen drevet, og delt ut midler til, en rekke menneskerettighetsprosjekter i Sentral-Asia. Nå frykter organisasjonen at de kan bli nødt til å legge ned sin virksomhet, og at Dale må forlate landet.

- Politisk oppkok

- Det virker på oss som om kirgisiske myndigheter har problemer med hvordan de skal håndtere saken. Blant annet har de ennå ikke sagt tydelig fra om hvilken lovhjemmel de benytter seg av, sier informasjonsleder Berit Lindeman i Den norske Helsingforskomiteen.

Dales advokat i Kirgisistan, Sjamaral Majchijev, var medforfatter av grunnloven i Kirgisistan og er en svært kjent advokat i landet.

- Han har hele tiden vært veldig klar på at denne saken ikke har noen juridisk basis, men er et rent politisk oppkok, sier Lindeman.

Sannsynligvis vil Helsingforskomiteens generalsekretær Bjørn Engesland reise til Kirgisistan neste uke for å være tilstede under rettssaken

- Kontoret finnes ikke

Da Dale kom tilbake til Kirgisistan 22. august etter sin bryllupsreise i Norge fikk han på flyplassen beskjed om at hans ettårige visum hadde blitt annullert, og ble utstyrt med midlertidig turistvisum. Bakgrunnen skal ifølge innenriksdepartementet være at han har oppgitt falsk grunn for visumsøknaden.

Det kirgisiske utenriksdepartementet har på sin side en annen forklaring på annulleringen av Dales visum:

- I Dales visumsøknad skrev han at han jobber for Den norske Helsingforskomiteen i Bisjkek, men denne er ikke registrert ved justisdepartementet her, så det finnes ingen Helsingforskomité i Bisjek, sier attaché Amanat Ishimov ved avdelingen for vestlige land.

- Men Dale har faktisk opplyst at han jobbet for Helsingforskomiteen?
- Ja, i søknadsskjemaet. Men Den norske Helsingforskomiteen er ikke registrert i Kirgisistan.

- Er det vanskelig å oppnå en slik registrering?
- Jeg kan dessverre ikke svare på dette, siden det ligger under justisdepartementets ansvarsområde.

ABC Nyheter beskrev i går hvordan Helsingforskomiteen siden Bisjkek-kontoret ble opprettet i 2006 har forsøkt å oppnå registrering hos myndighetene i Kirgisistan.

- Jeg har hatt utallige møter med justisdepartementet etter at jeg kom til landet, og de har vært fullstendig klar over vårt kontor. Vi har gang på gang bedt om å få disse papirene, men søknaden vår er ennå ikke ferdigbehandlet, og vi har ikke mottatt noen skriftlig instruks om hvilke formelle krav som stilles av myndighetene her, sa Dale i gårsdagens intervju.

ABC Nyheter lyktes ikke å oppnå en kommentar fra det kirgisiske justisdepartementet fredag.


«Byråkratiske feller»

- Byråkratiske feller blir brukt aktivt av mange regimer i Sentral-Asia for å begrense aktivitet rettet inn mot menneskerettigheter, sier seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt, Stina Torjesen.

Helsingforskomiteen mistenker at bakgrunnen for annulleringen av Dales visum kan være et prosjekt organisasjonen har drevet med midler til menneskerettighetsarbeid i Usbekistan.

- Det er oppsiktsvekkende at Helsingforskomiteen møter disse problemene i Kirgisistan, som har det mest liberale politiske systemet blant disse landene. Man kan stille spørsmål ved om det er landet selv som er hovedaktør, eller om det skyldes press fra usbekisk-affilierte krefter som jobber mot Helsingforskomiteen, sier Torjesen.

- Usbekistan er et veldig autoritært land, og det kanskje mest problematiske regimet i hele regionen. De har hatt en voldsom offensiv mot all uavhengig organisasjonsaktivitet i landet siden massakren i byen Andijan i 2005. Siden Kirgisistan har vært mer liberalt har både journalister og NGOer jobbet fra Kirgisistan.

FN, OSSE, EU og USA uttrykt sterk bekymring for situasjonen til Helsingforskomiteen overfor kirgisiske myndigheter.


Korrigert kreditering på fotografi.

Personvernpolicy