Må senke mobilpris for alle

Illustrasjonsfoto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pMen teleselskapene tviholder på sleip regnemåte. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra 15. januar 2008 ble det innført makspriser på mobilsamtaler i EU og EØS-området for norske kunder. Og fra 30. august reduseres takstene igjen. Det er nå ikke lov å kreve mer enn 4,64 kroner per minutt, inkludert moms, for å ringe fra ett av disse landene til Norge eller et annet land i området.

Mottak av samtaler skal aldri koste mer enn 2,21 kroner per minutt. Disse prisene er redusert med 24 øre for å ringe og 18 øre for å motta siden januar.

Post og Teletilsynet advarer likevel mot å tro at all bruk av mobilen ute nå er trygt. Datatrafikk kan fremdeles være svært dyrt, og prisene på SMS og MMS er heller ikke regulert. Reiser du utenfor Europa er det ingen garantier for hva prisen kan være.

Les mer om høye priser:
Mobilsurf i ett døgn = 4,3 mill

Sjokkpriser på SMS fra utlandet

Telenor flår egne kunder

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sleip regnemåte

Dessuten er Post-og Teletilsynet ikke fornøyd med måten teleselskapene regner ut prisen på samtaler. I Norge betaler man nemlig per sekund mens du i utlandet vanligvis betaler per påbegynte minutt.

- Dette innebærer at du alltid må betale per påbegynt minutt. Ringer du for eksempel 2 minutter og 5 sekunder, må du betale for 3 minutter, skriver Post- og Teletilsynet.

En gjennomsnittlig samtale varer gjerne rundt to minutter, så dette betyr at prisen på en samtale kan øke med nesten 50 prosent i forhold til det som ellers hadde vært maksimalt tillatt pris.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Post- og teletilsynet er kritisk til at mange tilbydere utnytter mulighetene i EU/EØS-regelverket til å på denne måten ta betalt for ubenyttet samtalelengde, skriver de.

PT har nå tatt dette opp med de øvrige tilsynsmyndigheter og vil arbeide for at sekundtaksering skal benyttes også for samtaler i EU- og EØS-land.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Varsler regulering

Reglene innebærer også at man skal motta en melding med prisinformasjon når man krysser en grense i Europa. Mange har nok allerede opplevd å få slike meldinger på reise i sommer.

EUs telekommisjonær Viviane Reding har varslet at det kan komme regulering også av datatrafikk og sms-priser. Bransjen har svart med kutt, men det spørs om det er nok til å blidgjøre den slagkraftige kommisjonæren.

Les også: EU vil dyre sms til livs