McCains menn

MCCAINS MULIGE: Én av disse kan bli John McCains høyre hånd. Fredag får vi svaret. Fra venstre: Mitt Romney, Joe Liebermann, Tim Pawlenty.Foto: Scanpix
MCCAINS MULIGE: Én av disse kan bli John McCains høyre hånd. Fredag får vi svaret. Fra venstre: Mitt Romney, Joe Liebermann, Tim Pawlenty. Foto: Scanpix 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pPrøvde John McCain å stjele oppmerksomhet fra Obama ved å lekke ut spekulasjon om sin vise-presidentkandidat? </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Omtrent samtidig som Obama holdt sitt livs viktigste tale, dukket det opp spekulasjoner fra Republikanernes leir. John McCain hadde signalisert at han hadde bestemt seg for hvem han vil ha som vise-presidentkandidat. Akkurat nå er det den best bevarte hemmeligheten i Washington.

Grytidlig morgen norsk tid kom det fram at Minnesota-guvernør Tim Pawlenty avbrøt flere avtaler, og et intervju med nyhetsbyrået AP. I tillegg hadde en venn slitt med å få tak i han.

Pawlenty er blant de heteste navnene til å bli John McCains parhest i valget, og nyhetshungrige journalister kastet seg over spekulasjonene uten at Republikanerne hadde bekreftet noe som helst.

Er Pawlenty allerede velsignet som McCains vise-presidentkandidat?

Svaret kommer i løpet av fredagen.

Den anerkjente nettsida Politico snudde på spørsmålet:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Var spekulasjonene timet til å ta medieoppmerksomhet fra Obamas avslutningstale?

- Hva betyr det?

Fred Barrashi Politico skriver at Republikanerne vet at McCains vise-presidentkandidat for øyeblikket er Washingtons best bevarte hemmelighet.

Han siterer CNNs nyhetsanker John King:

- Vi kommer til å ringe hele dagen for å se hva som skjer. Det ligger enn nedgravd skatt der ute, og vi må jakte på den, sa King.

Analytiker Gloria Borger sa det klarest:

- En av Tim Pawlentys venner har ikke klart å få tak i ham i dag. Jeg vet ikke. Hva betyr det?

Mer skulle det ikke til for at Republikanerne hadde klart å stjele litt tid fra Obamas åpningstale i Denver.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er en god måte å hindre at Obama får all oppmerksomheten i morgen, sier den republikanske meningsmålingseksperten Whit Ayres til Politico.

Skifter side?

Minnesota-governøren topper analytikernes liste over mulige presidentkandidater. Andre muligheter er senator Joe Lieberman, tidligere håpefull presidentkandidat Mitt Romney og eks-guvernør Tom Ridge. New York Times åpner også for at McCain kan prøve å overraske, ved å utnevne en person som befinner seg langt utenfor analytikernes radar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom McCain velger Joe Liebermann, vil han stille til valg med samme vise-presidentkandidat som demokraten Al Gore gjorde i 2000. Lieberman er en uavhengig senator, og et slikt valg vil være ettersom han heller ikke er medlem av det Republikanske partiet. Derimot kjenner han godt det demokratiske partiet, og kan hjelpe McCain i å forstå demokratenes tenkemåter. Men kostnadene ved å velge en ikke-republikaner kan også være store.

NYE VENNER: Joe Lieberman (t.h.) drev valgkamp med Al Gore (t.v) i 2000. I år kan Lieberman skifte side til John McCain.NYE VENNER: Joe Lieberman (t.h.) drev valgkamp med Al Gore (t.v) i 2000. I år kan Lieberman skifte side til John McCain.

Jakter kristen velgermagnet?

Et annet alternativ er Mitt Romney. Den styrtrike forretningsmannen og eks-guvernør i Massachusets var blant favorittene i årets republikanske primærvalgkamp, men tapte viktige stater tidlig i nominasjonskampen. Han vil kunne gi McCain fotfeste hos konservative kristne, men analytikere peker på at en slik vise-presidentkandidat kan være risikabel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Barack Obama har allerede kastet seg inn i den skitne valgkampen, og stempler John McCain som en riking som ikke engang vet hvor mange hus han eier.

Da kan det være belastende å velge en styrtrik forretningsmann som vise-presidentkandidat.

Så var det Tim Pawlenty, guvernøren som ingen fikk tak i og som dermed topper spekulasjonslistene.

Pawlenty er en konservativ guvernør i staten Minnesota. Han er også en potentsiell stemmesanker blant evangeliske kristne, velgere som McCain tradisjonelt sliter med.

Uansett hvem som dukker opp sammen med John McCain på scenene i dag, har republikanerne klart bragden med å stjele ørlite oppmerksomhet fra Obama.

Les Audun Tjomslands USA-analyser her.