Obamas oppskrift på endring

<pBarack Obama talte ikke bare om endring, men om hvilke endringer han vil gjennomføre som president. </p

OBAMAS DRØM: Han talte foran 85.000 tilskuere på en stadion i Denver, Colorado. Samtidig prøvde Obama å kaste fra seg kjendisstempelet. Foto: Scanpix
OBAMAS DRØM: Han talte foran 85.000 tilskuere på en stadion i Denver, Colorado. Samtidig prøvde Obama å kaste fra seg kjendisstempelet. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Skattekutt for 95 prosent av middelklassefamiliene.

- Slutt på avhengigheten av Midtøsten-olje

- Pensjonsgarantier som fungerer.

- Få slutt på Irak-krigen, og fokusere på Afghanistan.

Det var blant hovedingrediensene i Obamas oppskrift på endring.

45 år etter at Martin Luther King Jr. holdt kanskje den viktigste talen i USAs historie, steg Obama opp på talerstolen foran 85.000 støttespillere på en stadion i Denver.

Dette var hans livs viktigste tale, og denne gangen nyttet det ikke med luftig retorikk om endring. Derfor la han også vekt på konkrete forslag om endring i skattepolitikken, utenriks- og energipolitikken.

Hovedmomentene var økonomien, og Obama høstet varm applaus da han lovpriste Clintons økonomipolitikk.

- Vi måler fremskritt i de 23 millioner jobber som ble skapt da Bill Clinton var president. Den gang økte den gjennomsnittlige amerikanske familie sin inntekt med 7.500 dollar, i stedet for å minke med 2000 dollar som den har gjort under Bush, sa Obama.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se og les talen fra det demokratiske konventet

- McCain ser ikke krisen

Han la vekt på store ideologiske forskjeller mellom ham og John McCain.

McCain er ikke i stand til å se at folk sliter, og at han har støttet Bush' upopulære beslutninger og lovforslag de siste åtte årene.

- I dag er flere amerikanere arbeidsløse, og flere arbeider for mindre. Flere av dere har mistet hjemmet, og enda flere har sett verdien av hjemmet kollapse. Flere av dere har biler som dere ikke har råd til å kjøre, kredittkortregninger som dere ikke har råd til å betale, og skolepenger som du bare kan glemme. Det er ikke regjeringen som har skapt alle disse utfordringen. Men den mislykkede responsen er et direkte resultat av politikken i Washington, og den mislykkede politikken til George W. Bush.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Amerika, vi er bedre enn de siste åtte årene. Vi er et bedre land enn dette, sa Obama

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: McCain gratulerte Obama

Skattelette for 90 prosent

Han forsøkte også å stemple McCain som en trofast støttespiller for Bush.

- Han (McCain, red.anm) sa at vår økonomi er fundamentalt sterk. Og når en av hans rådgivere - som skrev hans økonomiplan - snakket om angsten amerikanerne føler, sa han at de led av en «mental nedgangstid», og at vi har blitt en «sutrenasjon».

Han fikk også stormende applaus da han lovet at lavere skatte for 90 prosent av den amerikanske middelklassen.

- Jeg ønsker ikke skattelette for byråkratene i Washington som skriver lovene. Jeg ønsker skattelette for vanlige arbeidende familier, sa Obama.

- Dette er mine helter

Et viktig punkt for Obama var å slå tilbake mot John McCains forsøk på å stemple ham som en kjendis. Republikanerne har i flere reklamevideoer kryssklippet Obamas taler med bilder av Britney Spears og Paris Hilton.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også denne gangen fortalte han tilhørerne om sin hardt arbeidende familie, og om mora som ofret seg selv for at han skulle få en god oppvekst. Han nevnte også bestefaren som tjenestegjorde i Den andre verdenskrig.

- Jeg vet ikke hvilke liv John McCain tror kjendiser fører, men dette har vært mitt liv. Dette er mine helter. Det er deres historier som har formet meg. Og det er på vegne av dem at jeg har tenkt å vinne dette valget, og holde i livet våre løfter som President i USA, sa Obama.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han fortsatte med å si at valget i år ikke handlet om personen Barack Obama.

- Det analytikerne ikke skjønner er at dette valget ikke handler om meg. Det handler om deg. Dere har reist dere, en etter en, og sagt nei til den samme politikken. Dere har sagt hva historien har lært oss. I tider som dette kommer ikke endring fra Washington. Endring kommer til Washington, sa Obama.

Nettstedet slate.com har allerede kalt talen for Obamas «Jeg har en plan»-tale, til forskjell fra hans tidligere inspirerende med gjerne litt abstrakte mobiliseringstaler.

Les Audun Tjomslands USA-analyser her.

MEKTIG: Nær 85.000 mennesker var møtt opp for å følge Barack Obamas tale torsdag kveld. Foto: ScanpixMEKTIG: Nær 85.000 mennesker var møtt opp for å følge Barack Obamas tale torsdag kveld. Foto: Scanpix