Tidenes bestselger 50 år

En noe yngre, sunnere og friskere utgave av jubilanten. Foto: Seth Wenig (AP Photo/Scanpix)
En noe yngre, sunnere og friskere utgave av jubilanten. Foto: Seth Wenig (AP Photo/Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pI dag runder Michael Jackson, eller «King of Pop» som han liker å kalle seg, 50 år. En hel verden feirer superstjernen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For nøyaktig 50 år siden ble Michael Joseph Jackson født i Gary, Indiana, USA. Han har vært popstjerne siden han var 11 år gammel, og er en av tidenes mestselgende artister.

Verden ble kjent med lille Michael som yngstemann i søskenflokkbandet The Jackson 5, men debuterte som soloartist allerede i 1971. Sammen med sine eldre brødre i bandet ble The Jackson 5 et fenomen og enorm braksuksess for plateselskapet Motown på begynnelsen av 70-tallet.

Men det var først i 1979 og med det Quincy Jones-produserte albumet «Off The Wall» at solokarrieren virkelig begynte å ta av. De klassiske singlene «Don't Stop 'Till You Get Enough» og «Rock With Me» gjorde Michael til en moderne popstjerne av et kaliber verden ikke hadde sett maken til siden Elvis Presleys entré på 50-tallet. Og med oppfølgeren «Thriller» fra 1982, som fremdeles besitter rekorden som verdens mestselgende album, ble Michael Jackson intet mindre enn verdens aller største stjerne som skinte på pophimmelen. Platen var anført av monsterhits som «Beat It», «Billie Jean» og tittellåten «Thriller» som signaturlåter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her fra en konsert midt på 90-tallet. Foto: Barbara Gindl (EPA/Scanpix)Her fra en konsert midt på 90-tallet. Foto: Barbara Gindl (EPA/Scanpix)

Musikkvideoen til disse låtene bidro sannsynligvis også til å bane vei for Michael Jacksons karriere, og i MTVs barndom var det ingen som var i nærheten av Jacksons nedslagskraft hos unge TV-seere kloden rundt.

Etter glansdagene på 1980-tallet har histrien om Michael jackson handlet like mye om skandaler som musikk, og han har vært en fallende stjerne i nesten like mange år som han briljerte tilsynelatende alene på toppen av poptronen.

Men i dag ser verden tilbake på Michael og hans musikk og hyller stjernen på hans store runde dag.

Vi har snakket med noen personligheter innen norsk musikk- og kulturliv for å høre hvilken betydning Michael Jackson og hans karriere har hatt i årenes løp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


- Hva er ditt forhold til Michael Jackson?

- Mitt forhold til ham startet i 1984. Uavhengig skandalene de siste årene, så er han urokkelig en av de mest interessante artistene på alle måter, forteller musiker og artist Askil Holm.

- Har ikke noe spesielt forhold til Michael Jackson. Liker noe Jackson 5, konkluderer Vibeke Saugestad, også hun musiker og artist.

- Jeg merker at jeg blir sjenert eller forlegen i forhold til å uttale meg om Mr. Jackson.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han er jo så stor, og jeg føler meg litt som veslevoksen drittunge som skal uttale meg om hva han har betydd, konkluderer en av årets godt mottatte platedebutanter Hilde Marie Kjersem.

- Har vært litt fan av Michael Jackson i hele mitt liv... siden «Off The Wall». Samler på singlene hans, har sett han live to ganger (begge gangene var midt på treet), og mener at han var verdens nest viktigste popkulturelle person i perioden 1979 til cirka 1984. Etter det gikk det gradvis gærn't, mener hennes platesjef Christer Falck. - Han er en godt over middels låtskriver, men hadde ikke vært verd sin egen vekt i strøkavring uten Quincy Jones.

«Off The Walll» (1979), kanskje hans beste album.«Off The Walll» (1979), kanskje hans beste album.

- For meg kom han for alvor inn i livet mitt etter at «Bad» kom ut. Selv om jeg var liten da, gjorde han stort inntrykk, sier Askil Holm videre. - Det var i MTVs spede barndom og da musikkvideoene var et enda sterkere medium enn nå. Personlig er han ved siden av Bob Dylan, Elvis, Madonna, Neil Young og Joni Mitchell en av de mest toneangivende populærartistene, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hva mener du han har betydd for musikkhistorien?

- Han er den som på mest måte, sammen med Madonna, har smeltet gode låter, produksjon, image og sceniske elementer best sammen. Har er på alle måter den ultimate artisten som kom inn i musikkindustrien da teknologien virkelig fikk stor betydning i utformingen av soundet, og han var tidlig ute med å ta de gode elementene i denne utviklingen i bruk sammen med Quincy Jones som var hans viktigste makker, understreker Askil Holm.


- Har han betydd noe for deg personlig?

- Vi hadde MTV da jeg var barn, og jeg husker veldig godt musikkvidoene til Jackson på den tiden; «Bad», «Smooth Criminal» og «Leave Me Alone». Da jeg var ti kom plata «Dangerous» med «Black Or White» og «Heal The World», som jeg og alle andre småfolk på den tiden digga grenseløst, men som jeg ikke har noe annet forhold til i dag enn nostalgisk, avslører Hilde Marie Kjersem.

- Fikk mareritt en gang etter å ha sett «Thriller»-videoen. Sikkert på Sky Channel. Den var skikkelig skummel!, mimrer Vibeke Saugestad og legger til: - Det har forøvrig hendt at jeg har tatt meg selv i å nynne på denne «Say, Say, Say» som han gjorde sammen med Paul McCartney i sin tid. Er det flaut å si det?, undrer hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Thriller» (1982) er rapportert solgt i mer enn 108 millioner enheter til nå.«Thriller» (1982) er rapportert solgt i mer enn 108 millioner enheter til nå.

- Har et godt forhold til flesteparten av platene hans, til og med «Bad», konkluderer Christer Falck bestemt.

- Den aller første plata jeg kjøpte var Michael Jacksons "Off the Wall". "Thriller" hadde nettopp kommet ut, men storesøstra mi mente det var kulere å kjøpe den forrige skiva, for den var det færre som hadde, husker forfatter og journalist Martha Breen. - Jeg ble blodfan i 10-årsalderen og klippet ut alle bildene av ham i blader og aviser, legger hun til.

Artikkelen fortsetter under annonsen


- Hvilken av Michael Jacksons låter mener du er best/viktigst?

Askil Holm:
- Det er vel vanskelig å komme utenom «Thriller», men jeg må være pinlig ærlig å si at jeg er svak for «Heal The World» og «I Want You Back». Får gåsehud av dem.

Hilde Marie Kjersem:
- Først når jeg gikk på videregående ble jeg kjent med det Jackson gjorde som barnestjerne fra begynnelsen av 70-tallet hvor han på sin mirakuløse måte som barn tolker sanger som en god gammel kjepp, og platene «Off The Wall», «Thriller» og «Bad». Det er de platene, med låter som «Don't Stop 'Till You Get Enough», «Rock With You», «Wanna Be Startin' Somethin'», «Thriller» og «The Way You Make Me Feel» jeg sitter igjen med når jeg skal nevne hva som har betydd mest. Ikke bare for meg, men også i moderne musikkhistorisk perspektiv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vibeke Saugestad:
- Har egentlig ikke hørt nok til å uttale meg. «Thriller»?

«Bad» (1987) solgte også godt«Bad» (1987) solgte også godt

Christer Falck:
- Best: «Don't Stop ‘Till You Get Enough», «I Wanna Be Starting Somethin'» og «Human Nature». Viktigst: «Billie Jean».

- Og hans beste album?

Askil Holm:
- Det er «Thriller». Sikkert og visst.

Vibeke Saugestad:
- Jeg flesker til med «Thriller» her og, jeg!

Hilde Marie Kjersem:
- «Off The Wall», «Thriller» og «Bad».

Christer Falck:
- «Off The Wall»

Marta Breen:
- «Thriller» er nok det beste albumet, med tanke på alle de sterke hitlåtene, men personlig liker jeg «Off The Wall» best. Den er så lekker, med deilige ballader som «She's Out Of My Life», og dansbare discolåter som «Working Day And Night».

Artikkelen fortsetter under annonsen


- Eventuelt øvrig kommentar?

Askil Holm:
- Det bør vel være minst to-tre plater og en tre-fire singler med ham i CD-samlingen for at det skal være en god samling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Christer Falck:
- Vil bare nevne at Kate Bush , David Sylvian og Prince også fyller (fylte) 50 i år. Alle er bedre og viktigere enn de to overnevnte.

Her et relativt fersk bilde av stjernen. Foto: John G. Mabanglo (EPA/Scanpix)Her et relativt fersk bilde av stjernen. Foto: John G. Mabanglo (EPA/Scanpix)

Marta Breen:
- Michael Jackson har alltid stått sterkt i min familie, min eldste søster ble fan på slutten av 70-tallet, jeg tidlig på 80-tallet, mens vår lillesøster oppdaget ham på 90-tallet.

Med dette kan vi konkludere med at Off The Wall kanskje er et bedre album enn gigantselgeren Thriller,og at Don't Stop 'Till You Get Enough fra samme album er Michael Jackson på sitt beste.

Det rapporteres at Michael for tiden er i studio og arbeider med oppfølgeren til «Invincible»- hans foreløpig siste albumutgivelse som ikke ble fryktelig godt mottatt da det kom ut i 2001.

Uansett hvordan karrièren utvikler seg videre, så er det mye som tyder på at storhetstiden til Michael Jackson er et tilbakelagt kapittel. Det betyr imidlertid ikke at mannen ikke har satt spor etter seg.

Gratulerer med dagen Michael!

Les mer musikk her

Les plateanmeldelser her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Finn alt innen musikk på Startsiden