- Hun har betydd alt for meg

Kong Harald og dronning Sonja. Foto: Scanpix.
Kong Harald og dronning Sonja. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pKong Harald har ingen oppskrift på et godt ekteskap, men at han er glad for å ha dronning Sonja ved sin side, legger han ikke skjul på.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Split (NTB-Wibecke Lie): – Hun har betydd alt for meg. Jeg var en helt annen person da jeg giftet meg med henne for 40 år siden. Blant annet var jeg svært sjenert, men har kommet ut av det ved hennes hjelp, sier kong Harald mens han ser kjærlig på sin kone.

Dronningen på sin side ser det som sin viktigste oppgave å være en god støtte for sin mann.

– Og for å få lov til å være med å sette søkelyset på det landet vi er så stolte av og som vi begge brenner for, legger hun raskt til.

Gift i 40 år

Fredag 29. august har kong Harald og dronning Sonja vært gift i 40 år. Bryllupsdagen feires sammen med barn, svigerbarn og barnebarn om bord på kongeskipet Norge. Sammen skal de øyloffe i Adriaterhavet og Middelhavet de nærmeste ukene.

Før avreisen fra Split i Kroatia torsdag ettermiddag ga kongeparet et intervju med NRK og NTB, der de blant annet kom inn på hvor viktig familien er for dem og hvor hyggelig det er å være sammen med barnebarna over flere dager.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er jo på den måten vi kan bli skikkelig kjent, sier bestefar kongen.

Det er ingen tvil om at barnebarna har en stor plass i de kongelige besteforeldrenes hjerter.

– Jeg trodde ikke jeg skulle bli like tussete som andre bestefedre, men det er jeg blitt. Vi vet jo ikke hvor mye de betyr for oss før vi får dem, sier den stolte bestefaren.

Ut i det blå

Sølvbryllup, 60-årsdager og 70-årsdager er tidligere feiret med den kongelige europeiske storfamilien som gjester. Denne gangen har kongeparet valgt en helt annen måte å feire en familiebegivenhet på.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Egentlig burde vi kanskje ha ventet i ti år, til gullbryllupet, men vi vet jo ikke om vi får noen glede av det, derfor valgte vi å feire sammen med familien nå, sier kongen.

– Ja, og så er det jo hyggelig om våre barnebarn vil minnes oss med noen positive opplevelser de kan se tilbake på med glede, legger dronningen til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvor ferden går, vil ikke kongeparet si noe om, bortsett fra at det nok blir litt øyloffing med kongeskipet.

– Vi har ingen bestemte planer, så vi får se hvor vi havner, ler kongen.

Et stort, blått plaskebasseng på bakdekket viser at det blir en ferie på barnebarnas premisser.

Enklere å være to

Kong Olav feiret sølvbryllup med sin kronprinsesse Märtha, men måtte gå resten av veien alene som enkemann.

– Det er klart det har vært en veldig glede og mye enklere for oss som har vært to hele tiden. Kong Olav var en ensom mann uten noen som sto ham helt nær og bar preg av det, sier kongen.

For hans ektefelle siden 1968 har det også vært en stor utfordring å fylle den kongelige rollen, først som kronprinsesse, senere som dronning.

– Jeg har mange ganger følt meg litt som kjerringa mot strømmen, eller som Isak Sellanrå som la stein på stein, sier dronningen, som likevel er stolt over noen av de resultatene hun har oppnådd sammen med sin mann, blant annet å forandre hele administrasjonen på Slottet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rusletur i Split

Prinsesse Märtha Louise og hennes familie kom sammen med kongeparet til Split allerede tirsdag, mens kronprinsfamilien sluttet seg til følget først torsdag ettermiddag.

Før avreisen besøkte kongeparet, kronprinsparet og Marius den gamle keiserpalasset i Split. Dronning Sonja hadde virkelig gjort leksene sine og utnevnte seg selv til guide for den lille kongelige turistgruppen.

Samen med andre turister vandret de rundt i det godt bevarte palasset, der hyggelige kafeer og små butikker ligger på rekke og rad under de gamle bymurene.

De minste barna var hjemme på kongeskipet, slitne og trøtte etter en lang flytur fra Norge til Kroatia. Familien Behn var ikke med på rundturen i Split. Grunnen skal være at Märtha og Ari ikke ønsker at det blir tatt bilder av barna.