- Reptilforbudet er gammeldags

<pI et tilrettelagt rom i en ellers vanlig leilighet bor det flere ulovlige reptiler. «Thorvald» har dyrket en ulovlig hobby i ti år: han har reptiler.</p

 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om herptil-hold i Norge

• Herptiler (reptiler og amfibier) har blitt holdt og avlet som hobbydyr siden slutten av 1960-tallet.

• Det ble totalforbudt i Norge i 1976. Les forskriften her.

• Det anslås at det holdes minst 100.000 dyr ulovlig i dag.

• Norge avliver rundt 500 dyr årlig. Rundt halvparten av disse er utrydningstruede.

• Det norske totalforbudet er et av de strengeste i verden.

• Herptiler holdes i terrarier.

• Det finnes rundt 15 000 arter totalt.

• Noen reptiler kan håndteres, men amfibier skal normalt ikke håndteres.

- Den norske lovgivningen er utdatert og fungerer særdeles dårlig. Norge er det eneste landet i verden med totalforbud, sier «Thorvald» til ABC Nyheter.

Nå kan det gå mot en oppmykning av lovverket som gjør «Thorvald» kriminell. Norsk Herpetologisk forbund (NHF) har laget en liste på 30 dyr som de mener vil egne seg for hold i Norge. Les alt om den saken her: Disse kan bli lov og se hele Listen i bilder.

Spesielt ergerlig mener både Thorvald og andre det er at begrunnelsen for forbudet grunner i at denne typen dyr ikke egner seg i det norske klimaet.

- Man må jo da spørre seg om en undulat, klovnefisk, eller et marsvin er så veldig mye bedre egnet? Tvert imot ser vi på det som en fordel at vår dyregruppe ikke egner seg i norsk klima, da vi således omgår problematikken med at fremmede arter etablerer seg i norsk natur, hvilket mange er redde for.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- En oppmykning av lovverket ville for min egen del bety at alle mine dyr ville bli lovlige, nå som jeg har redusert bestanden litt, sier «Thorvald», som ikke vil bruke sitt virkelige navn, til ABC Nyheter.

- Da vil jeg kunne dyrke hobbyen min åpent, uten frykt for at dyrene skal bli avlivet.

Han har hatt mange forskjellige reptiler i ti år. Du kan se alle bildene fra leiligheten hans her: Se reptilene.

Går mot oppmykning

Det er i forbindelse med evalueringen av Dyrevelferdsloven at Mattilsynet har fått i oppdrag å revidere forskriften med forbudet mot reptilhold. De har nå mottat listen fra NHF, men det kan gå ett år før en eventuelle positivliste begynner å nærme seg å bli ferdig behandlet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det anslås at over 100 000 reptiler holdes ulovlig i dag. NHF er bekymret for konsekvensene av forbudet er en dårligere kontroll med holdet og at eierne ikke tar med dyrene veterinær dersom de blir syke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dyrevelferdsmessig, som dette i stor grad handler om, så ville det ikke bety så mye for mine dyr spesielt, da jeg går til veterinær med den når det er nødvendig, men for denne dyregruppen generelt i Norge så tror jeg nok det vil ha stor betydning for dyrevelferden at de blir lovlige, sier Thorvald.

Han tror flere vil tørre å oppsøke veterinær ved problemer.


Eget rom

I sin og samboerens ellers helt vanlige leilighet har Thorvald et eget rom for dyrene. Her har han innredet for på best mulig måte å etterligne dyrenes naturlige habitat. Det er klatremuligheter, planter, automatisk styrt temperatur, lys og luftfuktighet.

- Gekkoene kommer fra høylandet i Madagaskar og krever lavere temperatur enn vi har i Norge om sommeren, derfor har de et kjølesystem, forklarer han.

De fleste ulovlige reptiler beslaglegges på grensa til Norge, men ifølge Thorvald drives det så stor avl i Norge at de fleste får sine dyr fra lokale oppdrettere. Det gjelder i alle fall de mest populære artene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Andre arter hentes hjem fra Sverige, Danmark eller Tyskland, men det er da kjøperen selv som står for frakten, slik at dyrenes behov blir ivaretatt under transporten. Det er således ikke snakk om noen organisert smuglerliga som driver storstilt smugling av dyr inn i landet, slik som man ser med chihuahuaer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

-Profilerte politikere

På spørsmål om hvem og hvor mange som driver med reptiler i Norge er han forsiktig med å komme med antagelser. Det er stor skepsis i miljøet mot media og mot motstandere av reptilhold, så Thorvald og andre ABC Nyheter har vært i kontakt med er svært kritiske til fremstillingene av reptilholdere som kriminelle avlere.

- Personlig kjenner til profilerte politikere, skuespillere og næringslivstopper som dyrker denne hobbyen i smug, forteller Thorvald.

Han har også vært i kontakt med ansatte i politiet og Mattilsynet som har sine «svin på skogen».

- Så din nærmeste nabo kan godt være en av «oss», sier han med glimt i øyet.