- IOC er en utfordring jeg har lyst på

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pIdrettspresident Tove Paule er enstemmig innstilt som kandidat til nytt medlem i IOC. - En utfordring jeg har lyst på, sier Paule.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Paules kandidatur ble vedtatt uten diskusjon da styret i Norges Idrettsforbund avgjorde saken i går ettermiddag.Men hvem som eventuelt får de ledige plassene i Den Internasjonale Olympiske Komité (IOC) blir ikke avgjort før på komiteens sesjon i København i oktober neste år.

Men Paule vedgår at en plass i IOC er svært fristende:

- Først og fremst fordi jeg liker utfordringer. Og dette er en utfordring. Dessuten er det interessant å se hva som skjer på innsiden av en organisasjon som IOC, sier Paule til ABC Nyheter.

Ingen valgkamp

Noen valgkamp i tradisjonell forstand kommer hun ikke til å drive.

- Nei, det er ikke vanlig i denne sammenhengen. Derimot er det viktig at de som sitter i IOC vet hvem jeg er. Og at man kommer i kontakt med dem som bestemmer.

Det biten har hun for lengst påbegynt, men uten at IOC var i tankene. Hun møtte blant annet flere representanter fra IOC på den store WADA-konferansen om doping i fjor, og ikke minst, naturligvis, under årets OL i Beijing.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg vet at det finnes representanter som kommer til å snakke pent om meg, sier Paule. Men hun understreker at valgene neste år dreier om et suppleringsvalg, og at det vil være mange kandidater å velge mellom.

Anti-doping

På spørsmål om hva som kan bli hennes hjertesaker som medlem av IOC, er det umiddelbare svaret antidoping-arbeidet.

- Det er absolutt en sak som jeg vil holde høyt om jeg skulle bli medlem. Jeg synes også det blir interessant å se hva IOC gjør i etterkant av Beijing-OL med de såkalte City Host Contracts. Jeg tror kanskje at IOC vil gjøre enkelte revisjoner på dette feltet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Paule kan nok den summen som Kina har brukt på et «perfekt OL» være en god del høyere enn de offisielle tallene.

- London fikk nok litt kalde føtter da de så hva kineserne gjorde. Slik sett kan det bli litt vanskelig å hoppe etter Beijing, sier Paule.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun mener derfor det kan være aktuelt for IOC å prøve å legge et tak på hvor mye et OL skal koste.

Gerhard Heiberg, som er styremedlem og markedssjef i IOC, mener at Paule har gode sjanser til å få en plass i den olympiske ledelsen.

- Vi er ikke fornøyd med vår egen kvinneandel. Målet er 20 prosent kvinner, men vi er bare oppe i 10. Det er for dårlig, har Heiberg uttalt.

Flere kvinner

- Jeg tror nok det kan være et poeng i forhold til mitt kandidatur. For det er ikke tvil om at det er ønskelig med flere kvinner i IOC, sier Paule.

En eventuell plass i IOC får ellers ingen betydning for Paulses rolle som idrettspresident.

- Den som velges bør primært være en president eller en generalsekretær i en idrettsorganisasjon. At man har den tyngden med seg inn i IOC er bare et pluss. IOC møtes heller ikke veldig ofte, sier Paule.