- Min venn John tar feil

OMFAVNET OBAMA: Joe Biden sa for få måneder siden at Obama ikke var klar til å lede landet. I natt gjorde han det klart at han hadde ombestemt seg.Foto: Scanpix.
OMFAVNET OBAMA: Joe Biden sa for få måneder siden at Obama ikke var klar til å lede landet. I natt gjorde han det klart at han hadde ombestemt seg. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pBarack Obamas upolerte kamphund leverte en tirade mot John McCain. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han er Barack Obamas frontkjemper i kampen mot John McCain, og skal vise at Obama er fullt rede til å lede verden.

Les også: Bill omfavnet Obama

Barack Obama nominert til presidentkandidat

Senator Joe Biden er én av Washingtons mest erfarne utenrikspolitikere, og vise-presidentkandidaten kan bli et trumfkort i kampen mot McCain.

Under gårsdagens tale tok han for første gang av hanskene i den verbale krigen mot John McCain.

Som alle talerne før han, ble Bidens tale innledet av et nært familiemedlem, denne gangen sønnen Beau. Så fulgte en tirade mot den høyt dekorerte krigsveteranen John McCain, og Bushs presidentperiode.

- Disse tidene trenger mer enn en god soldat: De trenger en vis leder, en leder som kan gi oss den endringen som alle vet vi trenger, sa Biden til stor applaus.

Se ABCTV: Clinton og Biden talte

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- John er min venn

Den 65 år gamle veteranen omtalte også McCain ved fornavn, som for å ytterligere understreke at han skjønner motstanderens tankesett.

- John McCain er min venn. Og jeg mener det. Vi har reist rundt verden sammen. Og hans mot og heorisme forbauser meg fremdeles. Men jeg er dypt uenig i den retningen han vil lede dette landet, fra Afghanistan til Irak. Fra Amtrak til krigsveteraner. John mener at økonomien har gått bra under George W. Bush. Jeg mener den har vært katastrofal. John har stemt for Bush’ forslag 95 prosent av gangene. Det er vanskelig å tro, sa Biden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Varmet opp for Obama

Et viktig poeng for Barack Obama torsdag kveld vil være USAs skakkjørte økonomi. Dette var også et viktig tema som ga Bill Clinton seieren i 1992. Joe Biden varmet opp for Obama.

- Det er Amerikas håp at morgendagen blir bedre enn i dag. Du vet det, jeg vet det. McCain ser ikke ut for å skjønt det. Barack Obama har skjønt det, sier Biden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er ikke forandring, det er mer av det samme, sa Biden om McCain mens forsamlingen stemte i.

Biden blir av amerikanske bloggere vurdert som Obamas upolerte kamphund. Det er også en grunn til at Obamas strateger har bedt Biden holdt en lav profil fram til nattas tale.

De siste døgnene har Biden tilbrakt sammen med Obamas sjefstrateg. Dermed ble også frykten for at Biden ville bli en løs kanon på dekk gjort til skamme.

Advarte Russland

Budskapet var enkelt:

- Når det gjelder de viktigste beslutningene som er tatt om sikkerhetspolitikken, tar John McCain feil og Barack Obama har rett, sier Biden.

I tida fram mot valget vil det bli viktig for Obama å vise at han kan være en sterk utenrikspolitisk leder. Joe Biden ga en forsmak på hva som kan komme om forholdet til Russland.

- Barack og jeg vil sette holde Russland ansvarlig for sine handlinger. Og vi vil hjelpe Georgia I å bygge seg opp, sier Biden. Han var én av de første vestlige lederne som besøkte Georgia.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- John tok feil

Også i Afghanistan, har Obama vist seg som mer beslutningsdyktig enn McCain, fortsatte Biden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- La meg spørre dere. Skal vi tro på John McCain når han for tre år sa: Afghanistan? Vi hører ikke så mye om det I avisene. Det har vært en suksess. Eller skal vi tro på Barack Obama som sa for et år siden at vi må kjempe to nye bataljoner til Afghanistan. Al Qaida har samlet seg i fjellene, og er klar for nye angrep. Våre militære øverstkommanderende sier vi trenger flere soldater. Obama hadde rett. John tok feil, sier Biden.

Han sa også at Obama vil kunne gjenopprette det skakkjørte forholdet til allierte.

- Husker dere når verden stolte på oss? Husker dere den gangen verden så opp til oss for lederskap? spurte Biden retorisk.

Han sammenlignet også Obama med Franklin D. Roosevelt og John F. Kennedy.

- Alle disse presidentene lovet endring. Dette er Obama tid. Dette er Amerikas tid. Gud velsigne Amerika. Gud velsigne våre soldater, sa Biden før han lot seg hylle til Bruce Springsteens “The Rising”.