Bill omfavnet Obama

STØTTET OBAMA: Bill Clinton ser ut for å ha lagt bak seg skuffelsen over at kona ikke ble presidentkandidat. Foto: Scanpix
STØTTET OBAMA: Bill Clinton ser ut for å ha lagt bak seg skuffelsen over at kona ikke ble presidentkandidat. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pBill Clinton feide bort all tvil: - Obama har alt som skal til for å lede landet. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter/Denver): Det var historisk sus over landsmøtet i Denver i natt. Mange gråt, særlig var eldre afroamerikanere rørt, mange av dem hadde forfedre som var slaver for få generasjoner siden. De hadde aldri trodd at en av dem, en afroamerikaner, skulle kunne bli Amerikas president.

Obamas egen historie som sønn av en afrikansk mann og en ung amerikansk kvinne, oppdratt av hans enslige mor med hjelp av hennes besteforeldre, ofte på det økonomiske eksistensminimum. I rakettfart har han skutt opp til å bli en ledende politiker, først som senator og nå som en av to personer, hvorav en av dem kommer til å bli valgt til president i november. Det er en levendegjøring av den amerikanske drøm.

Og tidligere president Bill Clinton gjorde all mistanke til skamme og ryddet unna all tvil, der han i en gnistrende tale sa det høyt og tydelig og klart for alle å oppfatte: - Barack Obama har all den klokskap som gjør ham til en god øverstkommanderende, med den vurderingsevnen vi venter av nasjonens leder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke lenger sår og skuffet

Borte var alle antydninger om at Clinton ikke ville kaste seg inn i valgkampen på vegne av Obama, fordi han var ennå sår og skuffet over at hans hustru Hillary Clinton tapte kampen om nominasjonen og at han selv så for seg rollen som verdensambassadør på vegne av Hillarys regjering. Det har hatt tid, og Bill Clinton har vært lite å se og høre i valgkampen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men nå understreket han at han sammen med Hillary og deres datter Chelsea, vil gjøre det de kan for at Obama skal bli valgt. En ting er at Hillary Clinton i går sa det, minst like viktig er det at Bill Clinton i natt gjorde det. Det er Bill som er tidligere president og som vet mest om hvilke utfordringer som venter en som vil bli president, og hvilke kvalifikasjoner kandidaten trenger.

- Barack Obama er klar til å lede Amerika og gjenopprette amerikansk lederskap i verden. Barack er rede til å bli president i Amerikas forente stater, sa Clinton med overbevisning og kraft.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og han la til at da han første gang i 1992 førte kampanje for å bli president, sa republikanere at han var for ung og uerfaren.

- Høres det kjent ut? Anklagen virket ikke i 1992 fordi vi hadde historien på vår side. Og den vil ikke virke i 2008 heller, fordi Barack Obama også har historien på sin side, sa Clinton.

Se ABCTV: Clinton og Biden talte

Harde forhandlinger

Dette var den støtten Obama og ledelsen i Det demokratiske partiet hadde ventet på. Men det var bare etter at det var ført harde og til tider uvennlige forhandlinger mellom Obamas og Clintons medarbeidere. Reporterne i de store amerikanske nyhetsmediene, som har tilgang til toppfolkene og hva som drøftes dem imellom i kongresshallens mørke bakrom før de presenterer konklusjonene for resten av verden fra scenen og på TV-skjermene, kan fortelle at Clinton ikke ville la noen se på utkastet til talen sin før noen få minutter før han gikk på talerstolen. Han skal ha vært usikker til det siste om hvordan han skulle formulere seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men til slutt formulerte han seg klart og entydig med å si at Obama er kvalifisert til å lede landet ut av de krisene dagens regjering har ført landet inn i. Obama er rede til å ”bevare, beskytte og forsvare Amerikas grunnlov”, sa han med å sitere fra den eden som kandidaten må avlegge i det han blir president.

- Han vil arbeide for et Amerika med flere partnere og færre motstandere. Han vil gjenoppbygge våre istykkerrevne allianser og revitalisere de internasjonale institusjonene som vil være med på å dele kostnadene med verdens problemer og opprettholde vår makt og innflytelse, sa Clinton.

Enstemmig valgt

Tidligere på kvelden ble Obama formelt valgt til å bli demokratenes kandidat, etter at de enkelte delstatenes delegater hadde avgitt sine stemmer på enten Obama eller Hillary Clinton, i henhold til resultatene i nominasjonsvalgene tidligere i år. Hillary Clinton hadde tatt plass i salen som en av delegatene fra New York.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prosessen var nøyaktig planlagt som et resultat av forhandlinger mellom de to sidene, og begge fikk stemmer. Underveis i avstemningen fikk som ventet Obama flere stemmer enn Clinton, og da det ble New Yorks tur, ba Hillary Clinton om ordet. Hun ba formelt om at avstemningen skulle bli avbrutt, for at alle delegatene, hele salen, hele partiet kunne samle seg om Barack Obama som partiets enstemmige kandidat. Alle ropte "Aye!", ingen kunne høre om noen protesterte, og deltagerne samlet seg i enhet og enstemmighet om sin felles delegat.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Troverdig Biden

Til slutt var det den nye visepresidentens tur, der Joe Biden, la vekt på sin utenriks- politiske erfaring etter 35 år i Senatet og de senere år som formann i utenrikskomiteen. Og mens alle talerne i mer eller mindre grad har kritisert republikanerne og spesielt presidentkandidaten John McCain er kanskje Biden spesielt troverdig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han snakket om sin venn John McCain som han hadde stor sans for, men som han var sterkt uenig med mange av de vurderingene McCain hadde gjort, spesielt i forhold til Irak, Afghanistan.

Både Clinton og Biden la vekt på Obamas vurderingsevne og klokskap, og at han har nettopp de kvalitetene han trenger som president. Biden er kanskje ikke fullt så veltalende som folketalerne Obama, Hillary og Bill Clinton, men han er jordnær og troverdig når han sier at McCain har tatt feil, Obama har hatt rett i deres syn på viktige og aktuelle, utenrikspolitiske spørsmål de senere år. Han vil bli en viktig støttespiller for Obama i valgkampen, ikke som en rådgiver, men som en som med tyngde kan fortelle at Obama er den som kan ta de kloke og dermed riktige avgjørelsene.

Se ABCTV: Clinton og Biden talte

Symbolsk takketale

I morgen skal Barack Obama selv takke for tilliten og for den jobben alle har gjort for ham slik at han der – i et fotballstadium og foran 75.000 mennesker – kan akseptere og påta seg jobben som presidentkandidat for USAs største politiske parti.

Og som toppen av den symbolikken som amerikansk politikk er så full av, Obamas tale der han som historiens første afroamerikaner mottar partiets tillit som presidentkandidat, skjer på dagen 45 år etter at Martin Luther King holdt sin berømte tale i Washington om ”Jeg har en drøm” – 28. august 1963.