Hadde 8 millioner i lån uten å vite det

 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pOg ifølge DnBNor skulle Vidar Strandskogen ikke få vite om lånet heller.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dette er saken

• I 1989 ble Bredo-kjeden slått konkurs av DnBNor. Det påståtte grunnlaget for konkursbegjæringene var at far og sønn Strandskogen skulle ha loppet kassen i radio- og tv-butikkene i Bredo-kjeden for til sammen 4,6 millioner kroner.

• Strandskogen har kjempet siden da mot det han kaller en urettmessig konkurs. Med seg har han privaretterforsker Tore Sandberg og tidligere styremedlem i DnBNor, Ingjald Ørbeck Sørheim.

• Grunnlaget for den opprinnelige konkursen er senere tilbakevist i tre eksterne revisorrapporter, en fra Coopers & Lybrand, samt to fra Ernst & Young. Rapportene konkluderer med at det ikke var grunnlag for de opprinnelige kravene. Tvert imot konkluderes det med at istedenfor å skylde 4,6 millioner kroner, har familien til gode 200.000 kroner.

• I tillegg ble tre av fire familiemedlemmer slått personlig konkurs. Blant de verdier som ble fratatt, var de private boligene og innbo til familiemedlemmene.

• Strandskogen har som følge av konkursen mistet 59 leiligheter i Spania, en restaurant, Grete Strandskogens private bolig i Holmenkollen (hans kone), Morten og Merethe Strandskogens to leiligheter på Ullern, seks leiligheter i Løvenkiolds gate, tre tomter i Ankerveien i Holmenkollen, ett landsted i Østfold, to firmaeiendommer på Kjelsås, en firmaeiendom på Lillestrøm, 17 kjøretøyer, tre båter, varelager i to firmaer, innbo til tre personer.

• Totalt har familien mistet verdier for 150 millioner kroner.

• Tore Sandberg har arbeidet med Strandskogen-saken siden 1991. Han fikk saken på bordet samme uken som han stiftet bekjentskap med Liland-saken første gang.

I juli i år fikk Vidar Strandskogen vite at han hadde et lån i DnBNor. Lånet var på nærmere åtte millioner kroner. Selv hevder han at han ikke visste om lånet før skattemyndighetene sendte ham et brev der de ba ham redegjøre for det.

Konflikten mellom DnBNor og Strandskogen strekker seg helt tilbake til 1989, da han ble slått konkurs av banken, og hvor familien mistet verdier for 150 millioner kroner. Grunnlaget for konkursen er senere tilbakevist i tre revisjonsrapporter av Coopers & Lybrand og Ernst & Young.

Les alle sakene om konflikten mellom Strandskogen og DnBNor her.

- I et brev fra skattemyndighetene ba de meg om å redegjøre for et lån i DnbNor. Jeg fikk et brev, der det kom opp at jeg i perioden 1998 til 2000 hadde et lån og en konto på i underkant av åtte millioner kroner. I 2001 var lånet gjort opp, og i brevet stiller de spørsmål om hva jeg har brukt pengene til, og om hvordan jeg har greid å tilbakebetale åtte millioner kroner, sier Vidar Strandskogen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ikke noe å bry seg med

DnBNor innrømmer at kontoen fantes, men at det var en såkalt interimskonto (en intern konto) som Strandskogen ikke skulle vite noe om. I en epost skriver banksjef Ragnar Westlie følgende:

" (...) Følgelig er kontoen ikke en tradisjonell lånekonto og det er selvfølgelig heller ikke knyttet gjeldsbrev til kontoen eller foretatt utbetalinger fra kontoen. Kontoen kunne bare disponeres av de av bankens ansatte som hadde tilstrekkelig fullmakt. Siden kontoen er intern skal normalt debitor ikke ha kunnskap om kontoens eksistens."

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Westlie er imidlertid svært lite meddelsom overfor ABC Nyheter, og han vil ikke si noe om hvorfor lånet er innrapportert til skattemyndighetene.

- Jeg skjønner ikke at dette er noe å bry seg med, sier han til ABC Nyheter. Istedenfor viser han til juridisk avdeling. De viser videre til kommunikasjonsdirektør Trond Bentestuen, men han har tidligere meddelt ABC Nyheter at han ikke ønsker å gi ytterligere kommentarer om Strandskogen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har ikke fått svar

Ingjald Ørbeck Sørheim er advokat og tidligere styremedlem i DnBNor. Han representerer Vidar Strandskogen. Foto: Andreas H. LundIngjald Ørbeck Sørheim er advokat og tidligere styremedlem i DnBNor. Han representerer Vidar Strandskogen. Foto: Andreas H. Lund

Strandskogen mener seg urettmessig behandlet. Med seg i sin årelange kamp mot DnBNor, har fått privatetterforsker Tore Sandberg, som har jobbet med saken siden 1991. I tillegg har advokat Ingjald Ørbeck Sørheim engasjert seg for å få konkursen omgjort. Ørbeck Sørheim er tidligere styreleder i banken han nå kjemper mot.

- Hvordan ville du likt å få vite at du er bokført med en gjeld på åtte millioner i banken? Samtidig får du vite at lånet ikke bare er tatt opp, men også innfridd og rapportert inn til skattemyndighetene. Det som banken sier er en såkalt intern konto, er altså rapportert inn til skattemyndighetene. Det er klart at likningsvesenet fatter interesse for det, sier Ørbeck Sørheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har ikke fått noe svar fra banken. Enten skyldes det at det er en veldig vanskelig sak eller så føler de seg trygge på at Strandskogen er konkurs og blakk, sånn at de ikke gidder å svare. Ingen av forklaringene er særlig gode, men det har gått flere uker siden vi ba om svar, og det er de eneste forklaringene jeg kommer opp med, sier han.

- Kan ikke være riktig

Førsteamanuensis Erlend Kvaal ved Handelshøyskolen BI reagerer på at lånet er innberettet til skattemyndighetene, til tross for at Strandskogen ikke skulle få vite om det. Han forklarer overfor ABC Nyheter at en interimskonto er en midlertidig konto, i motsetning til en permanent konto. De kan brukes for eksempel i forbindelse med omsetning av et anlegg eller en bolig.

- Hvis det er sånn at saken berører forhold som skattemyndighetene skal vite om, men som han som kunde ikke får vite noe om, så høres det rart ut, og kan ikke være riktig.