B-prøven var positiv

 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pB-prøven til hesten Camiro positiv</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lausanne (NTB-AP): Resultatet fra B-prøven til den norske OL-hesten Camiro ble offentliggjort onsdag. Den var som ventet positiv.

Det bekrefter Det internasjonale ridesportforbundet (FEI) onsdag.

Resultatet kan føre til at Norge mister sin bronsemedalje fra lagkonkurransen i OL, der Tony André Hansen, Geir Gulliksen, Stein Endresen og Morten Djupvik overrasket en hel hesteverden.

Tony André Hansen leverte feilfri ridning i lagkonkurransen og skulle kjempe om gull i den individuelle finalen, men bare to timer før sitt livs viktigste løp fikk han beskjeden om at hesten hans, Camiro, hadde avlagt positiv dopingprøve på capsaicin. Han ble dermed nektet start. Nå har han fått bekreftet at Camiro var dopet, men står fortsatt på at han ikke har jukset.

Absurd

– Det at B-prøven bekrefter resultatet av A-prøven, endrer ikke noe på vårt standpunkt og vår holdning til spørsmålet om doping i forbindelse med Camiro, sier Hansen i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har ikke påført Camiro noe som helst dopingmiddel. Derfor opplever vi disse anklagene som helt absurd, sier han videre og poengterer igjen at hesten testet negativt ved ankomst Hong Kong 5. august.

Hansen gikk fra å være høyt opp etter bronsemedaljen til å være knust. Han hevder han ikke visste hva capsaicin var da Camiro ble avslørt.

– Etter OL har vi jobbet med å få fram fakta omkring det aktuelle stoffet, bruken av det internasjonalt, måten analysen har vært gjort på, prosedyrene i forbindelse med behandlingen av materialet, gjennomgang av rutinen på stevneområdet og så videre, sier Hansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lausanne

Tre hester i tillegg til Camiro ble tatt for bruk av capsaicin i OL. De forskjellige sakene skal opp for en domstol Lausanne 5., 6. og 7. september. Der kan Hansen få muligheten til å forklare seg muntlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bevis og skriftlige innlegg skal legges fram fra hver av rytterne og en domstol med tre medlemmer fra FEI er opprettet, opplyser det internasjonale ridesportforbundet.

– Panelet vil da, på bakgrunn av bevisene, avgjøre om og eventuelt hvordan rytterne skal straffes, heter det videre.

FEI opplyser også at en femte hest, med den amerikanske rytteren Courtney King, avla positiv dopingprøve på felbinac under OL.

Alvorlig

Toppidrettssjef Jarle Aambø var ikke overrasket over resultatet av B-prøven. Han poengterer at Olympiatoppen verken er den anmeldende eller domfellende parten i denne saken og at det er Hansen selv som må legge fram bevis i Lausanne. Aambø tror ikke denne saken vil sverte norsk idretts troverdighet, men påpeker at den er uheldig.

– Vi forholder oss til at det er en positiv B-prøve og at det har vært brudd på reglene. Det er en alvorlig sak, men norsk idrett og toppidrett har stor troverdighet når det gjelder å ta doping på alvor og drive antidopingarbeid, sier han til NTB.