- Vesten vil tape på russisk isolasjon

Statsminister Vladimir Putin. Foto: Scanpix.
Statsminister Vladimir Putin. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pStatsminister Vladimir Putin tror vestlige land vil tape mest økonomisk på å isolere Russland. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Moskva (NTB-AFP-DPA): Russerne advarer også NATO mot å bygge opp marinestyrker i Svartehavet.

Talsmann for Vladimir Putin, Dmitrij Peskov, understreket på en pressekonferanse at statsministeren tror et forsøk på å isolere Russland først og fremst vil skade Vesten.

– Det er ikke bare Russland som vil tape på en ødeleggelse av samarbeidsklimaet. De økonomiske interessene til statene som ønsker å isolere Russland vil definitivt bli skadelidende, sa Peskov.

Putins talsmann fastslo også at Russland tar sine forholdsregler i forbindelse med det økende amerikanske nærværet i Svartehavet.

Opptrapping i Svartehavet

Det amerikanske kystvaktskipet Dallas la onsdag til havn i Batumi. Skipet brakte med seg 34 tonn humanitær hjelp.

Tre russiske krigsskip la samtidig til i Sukhumi, en havneby i Abkhasia, nord for Batumi.

Den russiske generalen Anatolij Nogovitsyn sa onsdag at russiske krigsskip vil overvåke det han kalte NATOs styrkeoppbygging til sjøs i Svartehavet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kan NATO bygge opp sine styrker og ressurser der i det uendelige? Det viser seg at det kan NATO ikke, mente Nogovitsyn, men la til at russerne i første omgang verken vil sende flere krigsskip til Svartehavet eller soldater til Abkhasia og Sør-Ossetia.

Håper på Kina-støtte

Russlands president Dmitrij Medvedev hadde onsdag samtaler med sin kinesiske motpart Hu Jintao.

Medvedev håper trolig å møte mer forståelse hos kineserne enn i USA og Europa. Mange vestlige land har fordømt den russiske anerkjennelsen av Abkhasia og Sør-Ossetia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men samme dag som Medvedev fløy til Tadsjikistan for å møte president Hu Jintao, uttrykte Kina uro over Russlands opptreden.

– Kina er urolig over den siste utviklingen i Sør-Ossetia og Abkhasia, sa talsmann for utenriksdepartementet Qin Gang, ifølge nyhetsbyrået Xinhua.

– Russland må unngå kald krig

Storbritannias utenriksminister David Miliband var onsdag på besøk i Ukraina, der han både møtte president Viktor Jusjtsjenko og statsminister Julia Timosjenko. Miliband understreket at Vesten ikke ønsker noen ny kald krig med Russland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Russland har ikke forsont seg med det nye kartet i denne nye regionen. Vi ønsker ikke en ny kald krig, og Medvedev har et stort ansvar for ikke å starte en, sa Miliband.

Miliband oppfordret samtidig Ukraina til ikke å gi Russland noe påskudd for å gå til militære aksjoner.

– Den russiske anerkjennelsen av de to regionene truer stabiliteten i alle nabolandene og resten av Europa, sa president Jusjtsjenko. (©NTB)