Kofi Annan på Oslo-konferanse

Utenriksminister Jonas Gahr Støre beskriver tidligere generalsekretær i FN Kofi Annan som en god venn av Norge. Foto: Scanpix.
Utenriksminister Jonas Gahr Støre beskriver tidligere generalsekretær i FN Kofi Annan som en god venn av Norge. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNå kjemper Kofi Annan for det som ligger hans hjerte aller nærmest: Afrika.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB-Ann Fredriksen): Som FNs generalsekretær spredte Kofi Annan sitt engasjement på hele verden. Nå er det Afrika som gjelder.

– Afrika er på riktig spor, men trenger hjelp fra oss – fra dere, sier Kofi Annan til NTB.

Onsdag morgen møtte han utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) på et hotellrom i Oslo til samtale som dreide seg om alt fra konflikten i Zimbabwe til de mislykkede WTO-forhandlingene.

Annan drar på smilebåndet når han får spørsmål om hva han håper Afrika kan oppnå de ti neste årene.

– Ti år er lenge. Hvor lang tid har jeg på meg? sier 70-åringen, før han ramser opp en rekke av Afrikas utfordringer: Sikkerhet, trygg tilgang på mat, godt styresett, respekt for menneskerettigheter. Men han understreker at det allerede har skjedd mye positivt på hjemkontinentet, selv om veien fram fortsatt er lang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Venn av Norge

FNs tidligere toppsjef har vært i Norge en rekke ganger og beskrives av Støre som en god norgesvenn.

– Vi snakket om Norges forhold til Russland, energi, klima, Afrika – som ligger hans hjerte nærmest – og løsninger på matvaresituasjonen, opplyste Støre etter møtet.

Utenriksministeren gir samtidig uttrykk for stor respekt for ghaneseren, som var FNs generalsekretær fra 1997 til 2006.

– Det var et veldig interessant møte. Annan sier aldri noe som ikke er interessant. Det er alltid en verdighet over ham, men han er også uformell. Han har en afrikansk væremåte som jeg finner meget sympatisk, sier Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Annan er svært opptatt av hvordan klimaendringene vil påvirke Afrika, og under møtet med Støre fremholdt han at verdens rike land må bære ansvaret. Det er de som har fylt opp søppelbøttene, som må betale for oppryddingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Annan og Støre var også skjønt enige om at sammenbruddet i forhandlingene om en ny global handelsavtale betyr at land som India, Kina og Indonesia ikke lenger vil la seg diktere av Vesten.

Grønn revolusjon

Annans Oslo-besøk skjer i forbindelse med at det norske kunstgjødselselskapet Yara for tredje år på rad arrangerer African Green Revolution Conference.

Torsdag er han blant konferansens hovedtalere sammen med blant annet FNs tidligere sjef for tusenårsmålene, Jeffrey Sachs.

Yaras kommunikasjonsdirektør Arne Cartridge er svært fornøyd med at Annan har tatt turen til Oslo sammen med en rekke andre kjente personligheter. Opprinnelig hadde konferansen plass til 150 deltakere, men antallet ble utvidet til 250, og enda er det flere som har fått nei, ifølge Cartridge.

– Presidenten fra Malawi er her, samt ti landbruks- og finansministre fra Afrika. Vi hadde ikke forventet så stor oppmerksomhet, sier Cartridge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Matkrise

Den globale matvarekrisen har etter alt å dømme bidratt til at konferansen er blitt mer aktuell enn noensinne.

– Siden begynnelsen av 1980-tallet har bistanden til landbruket i fattige land gått kraftig ned. Også norske myndigheter har satset for lite på landbruk. Men nå ser vi et skifte, sier Cartridge til NTB.

Han innrømmer at en såkalt grønn afrikansk revolusjon kan bli svært innbringende for Yara, men fastholder at selskapet har vært mer risikovillig enn andre ved å satse stort i Afrika.

– I et lengre perspektiv er det et stort potensial, men nå er det risikofylt, fremholder Cartridge. Nå håper han at Yaras konferanse vil munne ut i et konkrete handlingsplaner og prosjekter.

– Vi må få landbruket tilbake på dagsordenen, sier kommunikasjonsdirektøren. (©NTB)