Klimaet slanker hvalen

Vågehvalen har i gjennomsnitt mistet ni prosent av spekklaget sitt de siste 20 årene. Foto: Adam Butler / SCANPIX.
Vågehvalen har i gjennomsnitt mistet ni prosent av spekklaget sitt de siste 20 årene. Foto: Adam Butler / SCANPIX.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pHvaler blir tynnere i alarmerende tempo. Forskerne skylder på global oppvarming.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere ved Institute of Cetacean Research i Tokyo har undersøkt og målt mer enn 4500 vågehval fanget etter at Japan startet sitt kontroversielle hvalprogram på slutten av åttitallet.

Undersøkelsen viser at hvalen er i ferd med å miste spekklaget sitt og dermed blir tynnere i alarmerende tempo. Ifølge forskerne kan slankingen skyldes at global oppvarming i de senere år har gjort tilgangen på mat vanskeligere for verdens hvaler.

Professor Lars Walløe, som regnes som en av Norges fremste hvaleksperter og som har vært ansvarlig for den statistiske analysen i den omtalte undersøkelsen, sier til ABC Nyheter at et minsket spekklag kan få betydelige konsekvenser for hvalen.

- Det vi ser er at hvalspekket har minsket med ni prosent i løpet av de siste 18 årene. Det høres i og for seg kanskje ikke så mye ut, men i praksis betyr det mindre opplagsnæring for hvalen, og at de tynneste kan få problemer med å få fram unger og produsere melk. Det kan igjen føre til lavere hvalbestand, forteller Walløe.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Walløe presiserer at det dreier seg om gjennomsnittall, og at forandringen indikerer at det har vært store forandringer i hvalens økosystem.

Hval trenger spekk for å isolere mot kulde og for lagring av energi. Reduksjonen av det viktige spekklaget kan ha innvirkning på hvalens evne til reproduksjon.

Hvalen som har blitt undersøkt har vært fanget gjennom såkalt vitenskapelig hvalfangst. Ifølge Lars Walløe er det ikke mulig å måle spekklaget til en hval uten å drepe den først.

– På andre dyr er det mulig å måle tykkelsen gjennom ultralyd. Det er ikke mulig med hval, forteller han.

Studiet er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Polar Biology, og har fått flere aktivister til å frykte at Japans mye omdiskuterte hvalfangst lettere skal få aksept.

Ifølge Daily Telegraph har studiet blitt avvist av to journaler på bakgrunn av at hvalprogrammet er upopulært blant flere forskere fra land som er mot hvalfangst, deriblant Storbritannia.

Professor Walløe hevder at det ligger politiske motiver bak avvisningen, mer enn vitenskapelige motiver.