Den lille trollmannen

Anderson Luis de Souza, bedre kjent som Deco. Foto: Scanpix
Anderson Luis de Souza, bedre kjent som Deco. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDeco har slått til i rekordfart i engelsk Premier League. I dag feirer han sin 31-årsdag, og kan unne seg et ekstra kakestykke etter starten på sin nye tilværelse i stjernegalleriet til Chelsea. </

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Deco (født 27. august 1977 i São Bernardo do Campo, Brasil). Foto: ScanpixDeco (født 27. august 1977 i São Bernardo do Campo, Brasil). Foto: Scanpix

Det er ikke alltid like lett for utenlandske stjernespillere å slå til i Premier League. Eksemplene på det er mange, og mest nærliggende er Andrej Shevchenko som returnerte til AC Milan i forrige uke. Den ukrainske spissen klarte aldri å gjenskape prestasjonene fra den italienske ligaen i Chelsea, men så langt har Deco klart det - til gangs.

Den lille trollmannen er foreløpig sommerens beste signering med to scoringer på to kamper, og storspill.

Scolari krever, og Deco leverer. Den lille ballkunstneren har kommet inn i stjernegalleriet til Chelsea og tatt føringen fra start. Han styrer midtbanen med en stoisk ro og det er ikke for ingenting at han blir kalt «Bussjåføren» av beundrende fans for sine rolige, og til tider geniale manøvreringer på banen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tung start på karrieren

Det var imidlertid en tøff start på karrieren for Deco. Etter å ha startet sin seniorkarriere i den brasilianske storklubben Corinthians i Sao Paulo ble han ikke funnet verdig en plass i a-lagstroppen, og sendt til Corinthians Alagoano i 1997. Senere samme året dro han videre til Europa og Benfica i Portugal.

Han fikk imidlertid ikke sjansen her heller og ble leid ut til FC Alverca. Tilbake etter utlån, og med gode prestasjoner i bagasjen, skulle en ny kontrakt forhandles fram med Benfica. Forhandlingene gikk derimot dårlig da daværende manager Graeme Souness ikke syntes Deco var verdt å samle på.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Veien mot noe stort fortsatte dermed i Salgueiros. Porto, Benficas store rival, skjønte at den lille brassen kunne bli noe stort og sikret seg juvelen i 1999. Da José Mourinho tok over styringen i Porto i 2002 ble Deco sentral.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han var med på å vinne UEFA-cupen og Champions League én gang, mens han løftet både liga- og cuptrofeet hele tre ganger i løpet av sin tid i Portugal. Han mottok også flere velfortjente priser for sitt spill på midtbanen.

Barcelona neste

I 2004 annonserte Deco at karrieren skulle fortsette i Chelsea. Han ville følge sin læremester Mourinho til London og ta del i Roman Abramovitsj´trofékorstog i England. Det var helt til Barcelona kom på banen. Deco endret mening og gikk til katalanerne.

Deco ble møtt med skepsis i Spania, og mange trodde han ville drukne i Ronaldinhos glans. Kritikerne ble imidlertid satt grundig på plass da Deco, fra sin sentrale midtbaneposisjon, jobbet knallhardt både offensivt og defensivt. De som på forhånd betvilte hans evner ble satt kraftig på plass.

Endelig til Chelsea

I sommer gikk ble den en gang ønskede overgangen til Chelsea en realitet, fire år etter at han annonserte at han ville til London-klubben. At det var den tidligere portugisiske landslagstreneren Luis Felipe Scolari som hentet ham til England var heller ingen overraskelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Scolari var landslagstrener for Portugal fra 2003 og fram til i sommer, og Deco var en av Scolaris mest betrodde menn. De to kjenner hverandre godt, og gjenforeningen på treningsfeltet på klubbnivå ser ut til å bære frukter umiddelbart.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Manageren har likevel ikke alltid hatt øynene åpne for Decos ferdigheter. Da spilleren hadde brasiliansk pass, og Scolari var landslagstrener for Brasil, ble han aldri funnet god nok for laget. Et valg Scolari senere har uttalt at han angrer på.

Debuterte mot Brasil

Landslagsspiller ble det uansett av Deco i 2003, for Portugal. Ironisk nok fikk han sin debut mot nettopp Brasil, i en kamp som for øvrig endte med 2-1-seier til portugiserne. I løpet av de åtte minuttene han fikk spille rakk Deco faktisk å score vinnermålet. Et fantastisk frispark ble satt rett i kassa.

Et nytt kapittel er startet i fotballkarrieren, og ønsket om å bringe Champions League-pokalen til Stamford Bridge er stor. To ganger tidligere har Deco vunnet den gjeve turneringen, i 2004 for Porto og i 2006 for Barcelona.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I år ønsker han å slå seg inn i den eksklusive gruppen som har vunnet den prestisjetunge turneringen for tre forskjellige klubber. Så langt inneholder den gruppen kun én spiller - nederlandske Clarence Seedorf. Nederlenderen som har klart bragden med klubbene Ajax, Real Madrid og AC Milan, må kanskje dele tittelen med en mann til når vi skriver mai, dersom storspillet fortsetter.