Mer enn 100 på kapret fly

Illustrasjonsfoto: På bildet tatt 31. juli trener antiterrorgruppen i Libya på å borde fly. Foto: Scanpix.
Illustrasjonsfoto: På bildet tatt 31. juli trener antiterrorgruppen i Libya på å borde fly. Foto: Scanpix.

<pEt sudansk passasjerfly med mer enn 100 passasjerer ble kapret av ukjente gjerningsmenn. Nå står flyet i ørkenen i Libya.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva som kommer til å skje med de cirka 100 passasjerene om bord er foreløpig høyst uvisst. Det er heller ikke kjent nøyaktig hvem som står bak kapringen.

Flyet fra Sun Air, en Boeing 737 på vei fra Nyala til hovedstaden Khartoum, ble kapret like etter det tok av klokken 16.40 lokal tid.

- Etter 20 minutter kalte piloten opp flyplassen i Nyala og fortalte at flyet hadde blitt kapret, og at han var på vei mot Tripoli i Libya, sier en kilde i flyselskapet til AFP.

Libyske myndigheter bekreftet at flyet landet på en liten militærflyplass i Kufra, en oase sørøst i ørkenlandet.

Sikkerhetssjefen i Sun Air sier at libyske myndigheter er i kontakt med kaprerne, men at det ikke er kjent hvem kaprerne er.

AFP har kontaktet en rekke ledere i de ulike opprørsgruppene som kjemper mot myndighetene i Darfur, men ingen av dem har sagt at de vet noe om kapringen.

- Luftfartsmyndighetene tillot flyet å lande i Kufra av humanitære grunner etter at piloten sa at de hadde lite drivstoff igjen, sier en libysk regjeringsansatt.

En annen sier at en gruppe forhandlere hadde forlatt Tripoli klokken 20.00 lokal tid for å håndtere krisen på flyplassen i Kufra.

Sjefen for Sun Air, Mortada Hassan, sier at det er 95 passasjerer og syv ansatte om bord i flyet. Tidligere i dag ble det rapportert om at det var 87 passasjerer på flyet.

- Passasjerene er fortsatt på flyet. Så langt har jeg ikke oversikt over hvor mange kaprere det er snakk om. Det er kontakt mellom libyske myndigheter og kaprerne, sier Hasan til AFP.

En talsmann for fraksjonen Minni Minawi i Sudans frigjøringsfront sier at tre høytstående medlemmer av en tidligere opprørsgruppe var på flyet. Gruppen opphørte da de signerte en fredsavtale med myndighetene i 2006.

Nahar Osman forteller at han har forsøkt å få tak i de tre, men uten hell.

- Jeg har prøvd å ringe dem, men mobiltelefonene er avslått, sier han til AFP.

I Sudans hovedstad Khartoum har slektninger av passasjerene nå samlet seg, mens de frykter for hva som kan skje.

- Jeg er redd for min far og min mor. De var på vei fra Nyala med dette flyet. Ingen her kan fortelle meg noe som helst, sier Hussein Abdelrahim.

Ibrahim al-Hillo, en kommandant i Sudans frigjøringshær som er ledet av eksilrebellen ABdel Wahid Mohammed Nur, sier kapringen er en naturlig konsekvens av undertrykkingen fra regjeringen i Sudan.

- Dette er resultatet av hva regjeringen har gjort i flyktningleirene i Nyala, sier han på telefon til AFP.

Mandag rykket sudanske sikkerhetsstyrker inn i en av de mest urolige leirene i Darfur, like ved Nyala der det kaprede flyet tok av fra. Ifølge de FN-ledede fredsbevarende styrkene ble 33 mennesker begravd i denne leiren tirsdag som følge av trefninger mellom politi og flyktninger.

- Jeg vet ikke om det er en forbindelse til det som skjedde mandag, men det har forbindelse til situasjonen. Regjeringen dreper, og det internasjonale samfunnet griper ikke inn. Hva skal folket i Darfur gjøre, spør Hillo.

Ifølge ledelsen i flyselskapet ble flyet sendt videre til Libya, etter at det ble nektet å lande i Kairo.


Les flere nyheter fra Afrika og Midtøsten på Startsiden.

Personvernpolicy