- Rørende å se Kennedy

Et knippe frivillige i demokratenes arrangementsstab oppfattet at Erik Solheim var en utenlandsk VIP og ville gjerne bli tatt bilde av sammen med ham. Og Solheim lot seg ikke be to ganger. Foto: Audun Tjomsland.
Et knippe frivillige i demokratenes arrangementsstab oppfattet at Erik Solheim var en utenlandsk VIP og ville gjerne bli tatt bilde av sammen med ham. Og Solheim lot seg ikke be to ganger. Foto: Audun Tjomsland.

<pMen selv er han er mest opptatt av miljøet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABCNyheter/Denver): - Det var akkurat det de demokratiske velgerne trengte for å gå styrket ut i sluttspurten av valgkampen, mener Erik Solheim.

Han har de siste par dagene vært i Denver for å få med seg noe av demokratenes landsmøte.

- Det var en kjempesterk og rørende forestilling med Michelle Obama som kan bli Amerikas første afroamerikanske førstedame, med både sine to småjenter og sin bror tett ved på scenen, og med Barack Obama på skjermen fra Kansas City. Det var en flott, afroamerikansk familie som velgerne fikk seg presentert på en sympatisk måte.

- Og like rørende, men på en annen måte, var det å se den kreftsyke Edward Kennedy trosse både legers og families råd om ikke å reise til Denver, men som likevel kom og holdt en engasjert og kraftfull tale for Obama, sier Solheim til ABC Nyheter.

Var det nok politikk?

- Men var det nok politikk i det som ble sagt?

- Jeg synes det ville bli helt feil om Michelle Obama var den som skulle gå i strupen på John McCain, svarer Solheim.

- Ellers registrerer jeg jo med glede at Obama har innført et helt nytt politisk språk. Det er nå mulig å gjøre analyser og føre et resonnement på mer enn 30 sekunder, legger Solheim til.

Miljøvernministeren sier også at det nå, for første gang på lang tid, er noen som tar seg tid til å lytte til eller lese en hel tale.

Skape kontakter for Norge

Solheims viktigste oppgave her på demokratenes landsmøte er likevel ikke å lytte til og se på kandidatene på scenen, men å skape kontakter på de områdene som er viktige for Norge.

- Det er primært på de områdene hvor Norge driver fredsarbeid ute i verden, som for eksempel i Midt-Østen, sier Solheim.

- Der er det tilfeller hvor Norge ikke kan gjøre alt alene, og der er det godt å kunne kommunisere med andre, for eksempel amerikanerne.


Det andre område er miljø. Der er Solheim nå mer optimistisk enn på lenge, om at amerikanerne etter valget kan komme til å ta miljø- og energipolitikken mer alvorlig. Det gjelder uansett om det blir McCain eller Obama som vinner valget, mener han.

Tar miljøet alvorlig

Kandidatene snakker nå om å gjøre USA selvforsynt med energi i løpet av 10 år. Det er imidlertid ikke bare klimapolitiske grunner som ligger bak dette, men også en dose strategisk energipolitikk for å unngå å være avhengig av utenlandske stater som kan skape utrygghet for USAs energiforsyning.

En av dem Solheim har snakket disse dagene er den påtroppende norske, honorære konsul i Minneapolis, den tidligere visepresident Walter Mondale.

- Det viser seg at vår beste innfallsvinkel til dem vi trenger å ha kontakt med for å få gjort noe i forhold til amerikanske forretningsliv og myndigheter, ofte er gjennom folk i det norske Amerika eller som på annen måte har tilknytning til Norge, sier Solheim.

Mondale har i andre sammenhenger snakket varmt om et samarbeid mellom Norge og det norske Amerika, hvor han nå skal være den norske representanten.

Også tidligere i år var Erik Solheim i USA for å pleie kontakten med institusjoner, miljøer og personer som kan være viktige samarbeidspartnere for Norge i en aktiv, felles energipolitikk.

Nå er det Hillarys tur

Her i Denver fortsetter landsmøtet i kveld norsk tid, med største spenning knyttet til Hillary Clintons tale natt til i morgen.

Det store politiske samtaleemnet her er hvor helhjertet Hillary og Bill Clinton vil være når de skal støtte Obama, som knepent vant historiens lengste og mest dramatiske primærvalgkamp fra begynnelsen av januar til juni i år.

Personvernpolicy