Fikk for mye pensjon

Bondevik sier han betalte tilbake pengene. Foto: Scanpix.
Bondevik sier han betalte tilbake pengene. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pTidligere statsminister Kjell Magne Bondevik er blant flere toppolitikere som har fått for mye utbetalt i stortingspensjon. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): Forholdene er avdekket av Riksrevisjonen, skriver Dagsavisen.

Stortingets presidentskap og Stortingets pensjonsstyre er varslet om avsløringene som gjelder seks tidligere stortingsrepresentanter. De fikk samlet utbetalt 5,7 millioner kroner for mye i pensjon i perioden 1998 – 2008.

Bondevik innrømmer at han fikk mer enn han skulle ha i første halvdel av 2006, men at beløpet er betalt tilbake.

Riksrevisjonen refser

De øvrige fem som har fått for mye, er tidligere miljøvernminister og Ap-politiker Thorbjørn Berntsen, Aps mangeårige finanspolitiker Erik Dalheim, Senterpartiets Magnus Stangeland, Hallgrim Berg fra Høyre og tidligere parlamentarisk leder for Høyre, Anders Talleraas.

Riksrevisjonen refser Stortingets pensjonssystem for at kontrollen er fraværende og riktige utbetalinger bygger på tillit.

Systemet er slik at stortingsrepresentanter kan heve full pensjon når alder og tjenestetid på Stortinget til sammen er 75 år. I tillegg kan de ha «sporadisk inntekt», men denne må ikke overstige stortingspensjonen på vel 430.000 kroner. Ekstrainntekten er det opp til de tidligere representantene å rapportere inn, noe de seks ikke hadde gjort.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kontrollrutiner

Stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) mener at avsløringene må føre til at utbetalingssystemet må legges om og kontrollrutiner bygges inn.

På spørsmål om de seks må betale tilbake det de har fått utbetalt for mye, sier Jagland at de først må få forklare seg, før spørsmålet om tilbakebetaling vurderes av Stortingets pensjonsstyre. (©NTB)