Håndballforbundet vil homofobien til livs

Gro Hammerseng har tidligere stått fram som lesbisk og med Katja Nyberg som kjæreste og samboer. Nå intensiverer håndballforbundet kampen mot homofobi i håndballmiljøet. Foto: Scanpix.
Gro Hammerseng har tidligere stått fram som lesbisk og med Katja Nyberg som kjæreste og samboer. Nå intensiverer håndballforbundet kampen mot homofobi i håndballmiljøet. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pHåndballedere fra hele landet skal møtes for å snakke om seksuell orientering. - Vi ønsker å bekjempe homofobien, sier styremedlem i Håndballforbundet. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

26. og 27. september møtes representanter fra alle de syv regionstyrene i Norges Håndballforbund til temakonferanse. På agendaen står seksuell orientering, og ett av tre temaer som skal tas opp handler om inkludering av homofile.

- Vi vil at håndballen skal være en idrett med mangfold og toleranse. Nå tør vi å snakke om det, og vi ønsker å bekjempe homofobien, sier May Romundstad til bladet B likk.

Hun er styremedlem i Håndballforbundet og har et spesielt ansvar for inkludering og integrering.

Usikkerhet

- Vi vil at håndballen skal være en idrett med mangfold og toleranse, sier styremedlem i håndballforbundet, May Romundstad- Vi vil at håndballen skal være en idrett med mangfold og toleranse, sier styremedlem i håndballforbundet, May Romundstad

- At enkelte, kjente idrettsutøvere har stått fram som lesbiske, er flott. Men det kan ikke være en sovepute for oss at enkelte jenter er åpne om sin homofile legning. Og ikke så lenge vi vet at det fortsatt knyttes stor usikkerhet rundt det å stå fram, og hva slags reaksjon utøverne vil få fra miljøet og fra klubbene, sier Romundstad til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Gro Hammerseng inn i homokampen

Det er flere grunner til at temaet tas opp. Tidligere har Norges Idrettsforund og Norges Olympiske komite vedtatt et idrettspolitisk dokument, der det under punktet om likeverd og toleranse står at «målet er å utvikle likeverd og toleranse for å unngå diskriminering, trakassering og hets».

- Dette ønsker vi å følge opp. Håndballforbundet skal være en åpen og inkluderende organisasjon. Fordi vi er store og favner mange er det viktig å være synlige på at vi bekjemper homofobi, og at vi er for mangfold, sier Romundstad til Blikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kunne du ønske at flere stod fram?

- Må oppleves trygt

- Bare hvis de ønsker det selv. Det er en avgjørelse hver enkelt må ta, og bare hvis de opplever at det er trygt å gjøre det.

Ifølge Romundstad var det fjorårets konferanse «Trygghet og mangfold» i regi av Barne- og likestillingsdepartementet som utløste hennes engasjement.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Her fikk jeg kunnskap i hvordan det er å være homofil idrettsutøver. Derfor tok jeg initiativ til å flagge temaet i håndballforbundet, sier hun.

For Romundstad er det dessuten viktig at det ikke bare er homofile som kjemper homofiles sak, men at også idretten selv blir mer inkluderende og jobber for at det ikke skal være noe problem å være homofil og idrettsutøver.

Hun medgir imidlertid at det tydeligvis er mye lettere for jenter å stå fram med sin seksuelle legning enn det er for gutter.

- Jeg har ingen entydige svar på hvorfor det er slik. Men innad i håndballmiljøet har det i mange år vært en slags stilltiende aksept for lesbiske utøvere. Uten at det har vært noen stor greie. Samtidig har det vært mindre truende at jenter står fram som homofile, enn at gutter gjør det.

Aksept

- Men så lenge vi fortsatt vet forholdsvis lite om hva som skjer når utøvere står fram eller vurderer å stå fram, er det viktig å ta tak i temaet. Målet må være at alle skal føle seg trygge, og vite at de har aksept.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Norges Idrettsforbund og Norges Håndballforbund er det nulltoleranse for diskriminering og trakassering uansett kjønn, etnisk bakgrunn, livssyn, seksuell orientering og funksjonshemning. Men lesbiske, homofile og bifile er til forskjell fra andre minoritetsgrupper en usynlig gruppe.

- Det er derfor en ekstra utfordring for NHF å bidra til formidling av kunnskap og informasjon slik at denne gruppen aksepteres innenfor idretten. Alle organisasjonsledd skal delta i dette arbeidet, og konferansen i september blir et viktig startsted, sier Romundstad.

Det er foreløpig uklart om også aktive håndballspillere blir med på konferansen.