Anerkjenner utbryterprovinsene

Russlands  president Dmitrij Medvedev. Foto. Scanpix
Russlands president Dmitrij Medvedev. Foto. Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pRussland anerkjenner de georgiske utbryterprovinsene Sør-Ossetia og Abkhasia som selvstendige.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland anerkjenner de georgiske utbryterprovinsene Sør-Ossetia og Abkhasia som selvstendige, melder NTB.

Russlands president Dmitrij Medvedev sier han har undertegnet et dekret der Russland formelt anerkjenner de georgiske utbryterprovinsene som uavhengige stater, melder AFP.

- Jeg har undertegnet erklæringer om anerkjennelse av uavhengigheten til Sør-Ossetia og Abkhasia, sa Medvedev i en innspilt fjernsynssending som ble sendt på russisk fjernsyn tirsdag.

Den russiske nasjonalforsamlingen behandlet henvendelsene om uavhengighet mandag.

Russland gikk til militæraksjon mot Georgia 7. august, etter at landet forsøkte å ta Sør-Ossetia tilbake.

Sør-Ossetia og Abkhasia forsøkte å bryte ut fra Georgia tidlig på 90-tallet, og Russland har hatt fredsbevarende styrker stående i begge provinser. Georgiske myndigheter har lenge anklaget russerne for å støtte separatistbevegelsene i disse områdene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er en juridisk anerkjennelse av den de facto virkeligheten man har levd med i 16 år, sier seniorforsker ved Nupi, Jakub M. Godzimirski, til ABC Nyheter.

- Handlingen undergraver hele rammeverket som har vært på plass siden Sovjetunionens oppløsning, der man garanterte territoriell integritet til de post-sovjetiske land av de sovjetiske grensene. Det gjenstår å se om noen vil følge i Russlands fotspor i anerkjennelsen av disse provinsene. Det er ikke gitt at de vil få støtte fra andre land. Tidligere har man valgt å følge grensene som fantes da Sovjet falt. Mange av de andre tidligere Sovjet-republikkene vil være svært tilbakeholdne med å anerkjenne slike utbryterprovinser. Det finnes mange uavklarte territorielle spørsmål og etniske minoritetsgrupperinger som gjør krav på egne områder i flera av disse landene.

- Russerne vil mene dette er det samme som Vesten gjorde overfor Kosovo i våres. Forskjellen er at anerkjennelsen av Kosovo var multilateral. Dagens russiske erklæring vil ikke påvirke forholdet til Vesten i noen positiv retning, snarere det motsatte.

«Vi mener den russiske avgjørelsen er beklagelig, og gjentar vår støtte til Georgias territorielle integritet», het det i en uttalelse fra det franske utenriksdepartementet kort tid etter at Medvedevs erklæring ble offentliggjort.