Bekrefter at 60 barn ble drept

En afghansk gutt bærer sine eiendeler utenfor ruinene av sitt hjem, som ble ødelagt ved et luftangrep mot Azizabad-landsbyen i Herat-provinsen. Foto: Scanpix/AP.
En afghansk gutt bærer sine eiendeler utenfor ruinene av sitt hjem, som ble ødelagt ved et luftangrep mot Azizabad-landsbyen i Herat-provinsen. Foto: Scanpix/AP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFN-utsendinger har funnet «sterke bevis» for at 90 sivile, blant dem 60 barn, ble drept ved det amerikanske luftangrepet i Afghanistan før helgen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vårt menneskerettighetsteam har returnert fra Herat og avlevert sin foreløpige rapport, sier FNs spesialutsending i Kabul, Kai Eide, til ABC Nyheter.

Gruppen har gransket påstandene om store sivile tap ved det amerikanske angrepet, og konkluderer med at omkring 90 sivile ble drept.

- De fant overbevisende funn, basert på blant annet øyenvitneskildringer. Blant de drepte er omkring 60 barn, 15 voksne kvinner og 15 voknse menn, sier Eide.

Utsendingene møtte guvernøren i distriktet, lokale stammeledere og flere av innbyggerne i landsbyen.

Amerikanske militære myndigheter innrømmet tirsdag at fem sivile ble drept i angrepet, mens man tidligere har stått fast på at de drepte kun var 30 Talibansoldater, blant dem en kjent kommandant i gruppen. Pentagon har beskrevet målet for angrepet som «legitimt», melder AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Besøkte åstedet

Den uavhengige afghanske menneskerettighetskommisjonen besøkte åstedet i helgen, og konkluderte med at luftangrepet hadde ødelagt 15 hus og tatt livet av mer enn 90 sivile, de fleste av dem barn. FNs gransking støtter nå disse funnene.

- Jeg forholder meg til de rapporter vi har, som bekrefter rapportene fra den uavhengige afghanske menneskerettighetskommisjonen, sier Eide til ABC Nyheter.

- Vi fordømmer enhver operasjon som på denne måten går utover sivile.

- Det er helt avgjørende at internasjonale og afghanske styrker går igjennom denne operasjonen for å hindre at denne typen tragiske hendelser gjentar seg. Vi har den siste tiden sett flere hendelser av denne typen, men dette er hendelsen med størst sivile tap, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Undergraver tillitt

Eide er bekymret for at aksjoner av denne typen vil undergrave tillitten til den internasjonale operasjonen i Afghanistan både blant den afghanske befolkningen, afghanske myndigheter samt befolkningen i landene som sender soldater til koalisjonsstyrkene.

- Effekten av denne typen operasjoner undergraver tillitten det afghanske folk har i forhold til vårt oppdrag med å bygge en stabil fred i landet, sier han.

- President Karzai har reagert meget kraftig på dette. Jeg hadde en samtale med ham for tre timer siden der dette var første punkt på dagsordenen. Både han og jeg er svært opptatt av dette, og hvordan vi kan unngå slike hendelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dilemma

- På det mest grunnleggende stiller dette spørsmål ved hele grunnlaget for intervensjonen. En av de viktigste begrunnelsene for krigen var beskyttelse av sivilbefolkningen, sier forsker Kristian Berg Harpviken ved Prio til ABC Nyheter.

- Nå er det en innebygget spenning i dette. Våre land ønsker å beskytte sine soldater best mulig, og da blir det lett til at man tyr til luftmakt. Dette utgjør, som vi har sett, en fare for sivilbefolkningen. Dette er et grunnleggende dilemma ved denne typen fredsopprettende operasjoner.

Det finnes ingen entydig oversikt over antall sivile tap som følge av koalisjonsstyrkenes aksjoner i Afghanistan. Anslag går ut på at omkring 700 sivile ble drept i Afghanistan mellom januar og juli, sammenlignet med omkring 1500 i hele 2007.

- Fra 2006 og fram til i dag har det vært en betydelig økning i antall sivile tap, selv i en periode der Nato og USA har vært svært oppmerksomme på problemet, sier Harpviken.


Les flere nyheter fra Asia og Midtøsten på Startsiden.