Ansetter ikke fete

Illustrasjonsfoto: Colourbox
Illustrasjonsfoto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pTungt å få jobb for sterkt overvektige mennesker. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Illustrasjonsfoto: ColourboxIllustrasjonsfoto: Colourbox

Arbeidsgivere kvier seg for å ansette sterkt overvektige mennesker. De frykter stort fravær og høye kostnader, skriver Dagens Næringsliv.

Les også:

- Vedvarende og stor mangel på arbeidskraft hjelper ikke overvektige når de leter etter jobb. Næringslivets diskriminering av tunge arbeidstagere vil bare øke i styrke. Dette har både med helse, økonomi og motivasjon å gjøre. I en ansettelsessituasjon har man en tendens til å velge det trygge, følge Even Bolstad, daglig leder i HR Norge, som er medlemsorganisasjonen for HR-ansatte i nærmere 2000 private og offentlige bedrifter.

"Helt klart en ulempe"

Bolstad mener fete mennesker vil få det spesielt vanskelig i servicenæringer eller steder med utstrakt kontakt med mennesker.

- Det er helt klart en ulempe å være tykk. Overvekt er en av mange kriterier som kan gi deg mindre mulighet. Dette er den kyniske, kalkulerende siden som svært få vil vedkjenne seg, sier han til DN.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blide, snille og dumme

Etter 24 år som barnehageassistent jobber Bente Femoen (49) i dag halv tid som Sfo-assistent. Den 130 kilo tunge kroppen gir store belastninger på knær og rygg har gjort henne 50 prosent ufør.

Som medlem av Landsforeningen for Overvektige, kjemper hun nå for å forandre samfunnets bilde av overvektige og skape større forståelse for deres situasjon både på jobb og i privatlivet.

Vi blir sett på som blide og snille, men dumme og late. Det er en kjensgjerning at overvektige gjerne har lite utdannelse. Mange blir mobbet i oppveksten og klarer ikke gjennomføre skolegangen, sier hun til DN.

Et tyngre marked

Nordmenn øker raskere i vekt enn tidligere antatt. Ny forskning peker mot at snart hver fjerde nordmann er overvektig.

Blant 40- og 50-åringer veier menn i snitt 5,0 kilo mer og kvinner 5,8 kilo mer enn for 15 år siden (2003-tall).

Verdens helseorganisasjon (WHO) definerer fedme ut fra kroppsmasseindeks (KMI), der man deler vekten på høyde ganger høyde. Fedme kategoriseres som KMI over 30. KMI på 25 til 29,9 defineres som overvekt, KMI mellom 18,5 og 24,9 betegnes som normal vekt, mens KMI under 18,5 er undervektig. (Kilde: DN)