Knytter kontakter blant Demokratene

Erna Solberg deltar som første Høyre-leder på Demokratenes landsmøte i Denver.
Erna Solberg deltar som første Høyre-leder på Demokratenes landsmøte i Denver.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pErna Solberg er den første Høyre-lederen som har besøkt Demokratenes landsmøte i USA, men hun vil ikke si om det er Barack Obama hun ønsker seg som amerikansk president.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alle med ambisjoner om å lede eller å sitte i en norsk regjering må ha gode kontakter på begge sider, sier Solberg til NTB utenfor Pepsi-senteret i Denver, der Demokratenes landsmøte finner sted.

– Det betyr noe hvem som vinner valget. Men hva som er viktigst for Norge, er jeg litt usikker på. Jeg synes det er dumt av norske politikere å si at de støtter én kandidat, fordi man uansett skal man jobbe med den som vinner, sier Solberg.

– Hvorfor har ingen Høyre-leder deltatt på et av Demokratenes landsmøter tidligere?

– Det vet jeg ikke. Det kan være at man ikke har prioritert det. Men jeg tror at man i dag trenger flere kontakter på begge sider enn noensinne, sier Solberg, som har latt seg fascinere av Barack Obama.

– Han er inkarnasjonen av den amerikanske drømmen. Men det er jo også det at han klarer å skape en entusiasme i nye grupper. Jeg tror USA trenger det, for det er veldig mye politikerforakt i USA, sier Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil lære av Obama

Hun er likevel usikker på hvor mye av det hun opplever og ser denne uka, som finner veien tilbake til Høyres neste landsmøte.

– Vi får se. Vi er på begynnelsen fortsatt. Men jeg tror det å snakke om overordnede politiske saker er viktig. Vi havner ofte i en krangel om hvilket virkemiddel som er viktigst, sier Solberg, som tror Barack Obamas retorikk fungerer bedre i amerikansk enn i norsk kultur.

– Amerikanere lar seg lettere engasjere og bli entusiastiske. Men jeg tror kanskje vi kunne bli flinkere med de store ordene. I så måte synes jeg kanskje nordmenn av og til er veldig kyniske og kritiske når man hører store ord, sier Høyre-lederen til NTB.

Knytte kontakter

Solberg skal være til stede under hele landsmøtet i Denver, før hun reiser til Minneapolis og Republikanernes landsmøte til uka. Hovedformålet er å knytte kontakter.

– Dette er jo en happening uten like. Og så er det jo så mange mennesker som er her uten å skulle på landsmøtet, men som er her for å påvirke med alternative arrangementer, sier Solberg. (©NTB)