La vekt på det trygge

<pMichelle introduserte Obama-familien som en sympatisk, ordinær amerikansk familie som det kan være trygt å ha i Det hvite hus.</p

Michelle Obama, kona til Demokratenes presidentkandidat Barack Obama, talte i Denver mandag.
 Michelle Obama, kona til Demokratenes presidentkandidat Barack Obama, talte i Denver mandag.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Barack Obamas hustru Michelle. Foto: ScanpixBarack Obamas hustru Michelle. Foto: Scanpix

(ABC Nyheter/Denver) Barack Obamas hustru Michelle la vekt på det velkjente, trygge i sin tale til demokratenes landsmøte i Denver i natt. Hun presenterte sin familie, ektemannen Barack og seg selv som en ordinær familie med de samme verdier, lengsler og håp som de fleste andre. Og hun la vekt på at både hun og Barack er patriotiske og elsker sitt land. Det var nettopp det strategene i Det demokratiske partiet ønsket at hun skulle si på landsmøtets åpningsdag i natt, norsk tid.

Mange hadde ønsket mer håndfast politikk i beste sendetid, men dette var åpenbart ikke dagen for konkrete, politiske tiltak eller for negativ kritikk av president Bush og den republikanske kandidaten McCain. Nå var det bare oppbyggelig, positiv presentasjon av familien Obama, for å dempe den utryggheten mange velgere føler overfor kandidaten med det rare navnet og den uvanlige oppveksten. Kritikken av det bestående og tiltakene for de neste fire årene får komme senere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og i overkant søt var kanskje avslutningen, da Barack Obama kom på storskjermen fra Kansas City hvor han driver valgkamp, da han over TV-skjermen utvekslet noen kommentarer med sine to døtre, 10 år gamle Malia og sju år gamle Sasha, som var sammen med sin mor på scenen i Denver. I løpet av noen minutter på TV-skjermen kom de langt i å motbevise påstandene om at Barack Obama og hans familie er overklasses, eliteorienterte superkjendiser som er annerledes enn folk flest.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag kan amerikanere flest identifisere seg med denne familien som kanskje skal flytte inn i Det hvite hus. Da er spørsmålet om hvor alminnelige amerikanerne vil at deres presidentfamilie skal være. Skjønt alminnelige, det er ikke mange afroamerikanske kvinner som har så høy utdannelse som henne, som er advokat fra Harvard-universitetet, som sin mann. De to møtte hverandre da de to var de eneste afroamerikanske ansatte i advokatfirmaet Sidley Austin LLPs kontorer i Chicago.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hilsen fra Edward Kennedy

I tillegg til Michelle, hadde Edward Kennedy ordet og fortalte hvilken god president Barack Obama vil bli. Kennedy hadde fått permisjon fra sykehuset for å reise til Denver, og han beveget alle de 20.000 representantene med sin hyllest til Obama. Sammen med John Kennedys datter Caroline Kennedy, var 76 år gamle Edward Kennedy tidlig ute med å gi Obama støtte i hans kampanje.

- Jeg er kommet hit i kveld for å stå sammen med dere om å forandre Amerika og gjenoppbygge dets framtid, for å heve oss opp til våre høyeste idealer og velge Barack Obama til USAs neste president, sa Kennedy i sin dramatiske opptreden på demokratenes landsmøte i Denver. Kennedy er alvorlig syk og under behandling for sin ondartede hjernesvulst, men «ingenting kunne holde meg borte herfra i kveld», sa han.

For høye mål?

Han sammenlignet Obama med sin bror, avdøde president John F. Kennedy, og sa at begge hadde satt seg høye mål.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi hører noen mener at Obama har satt seg for store mål når det gjelder Amerikas høye prinsipper og dristige erobringer. Men da John Kennedy snakket om å sende et menneske til månen, da sa han ikke at det for langt dit opp, så vi burde ikke engang forsøke. Vårt folk tok utfordringen fra presidenten, og ennå i dag står det amerikanske flagget på månens overflate, sa Edward Kennedy og avsluttet sin korte tale med å si at i november skal at fakkelen overleveres til en ny generasjon amerikanere.

- Nå tar vi fatt på jobben på ny, vi begynner å få håpet opp igjen, og drømmen fortsetter å leve, sa Kennedy.

Dette rørende innslaget fra Kennedy syntes å være en markering av avslutningen på en viktig periode i Amerikas historie, og en overgang ikke bare til en ny generasjon, men en ny æra i amerikansk politikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Michelles debut

Neste taler var Michelle Obama, som debuterte foran et nasjonalt publikum med en vel framført og innholdsrik tale, helt uten nybegynnernes usikkerhet. Kommentatorenes reaksjoner etterpå var enstemmig, om at, kanskje med unntak av Hillary Clinton, er det vanskelig å se at USA vil ha hatt en så dyktig førstedame som Michelle – hvis hun – sammen med sin mann Barack – vinner valget i november.

Men spiller det noen rolle hva kandidatenes hustru sier og gjør, hvordan de kler seg og hvilket inntrykk hun skaper? Ja, i hvert fall i følge meningsmålingene. Med de siste årenes jevne presidentvalg i USA, vil marginene telle. Og flere enn halvparten av alle velgerne i amerikanske presidentvalg er kvinner, som sannsynligvis har sterkere synspunkter på kvinnen i Det hvite hus enn det mange menn har.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Førstedamen vil ha betydning

En måling utført av USA Today/Gallup Poll før helgen viste at 52 prosent av de spurte mener at kandidatens hustru vil ha betydning for deres valg. Hun er en like viktig del av det inntrykket velgerne har av kandidaten, som det kandidatens regionale aksent, alder eller hudfarge er, sier Carl Sferrazza Anthony til USA Today. Han har skrevet bøker om USAs førstedamer og mener at det inntrykket hustruene skaper er en viktig del av det inntrykket folket har av kandidaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Akkurat nå er det dødt løp i meningsmålingene mellom kandidatene, og da kan førstedamene få betydning. Den samme USA Today/Gallup-undersøkelsen viser at 53 prosent av de spurte nå har et godt inntrykk av Michelle Obama, hvilket er en forbedring fra tilsvarende måling i juni som viste 43 prosent. Det går nok bare noen timer, før meningsmålerne forteller oss hvordan folket likte hennes tale i natt. Hennes «motkandidat» på den republikanske siden, Cindy McCain, står litt svakere, med 47 prosent nå, opp fra 40 prosent i juni. Det er godt mulig Cindy vil få en tilsvarende mulighet til å presentere seg kommende uke.

Må tåle kritikk

Michelle Obama unngår trolig å få noe særlig kritikk for noe hun sa i natt, bortsett fra at det kanskje kan ha vært for tannløst og lite konkret. Greit at hun elsker sin mann, men det var vel ikke så overraskende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kanskje har hun moderert seg, fordi hun tidlig i valgkampen måtte tåle kritikk. Hun sa på et folkemøte i Milwaukee at hun da, for første gang i sitt voksne liv, virkelig var stolt av sitt land. Det vakte en storm av protester. Selv skeptiske amerikanerne mener at det dog har vært tilfeller hvor det kan være grunn til å være stolt over sitt land, og ingen ønsker en bitter og sint afroamerikansk førstedame i Det hvite hus.

Hun har nok sine meningers mot, Michelle Obama, hun virker både bestemt og klar. Hun nøler ikke med å kommentere at hennes mann, presidentkandidaten, bruker noen av de samme klærne og skoene som han brukte da de to møtte hverandre for 15 år siden. Men hun er bevisst hva hun kommenterer og har oppfatninger om. Hun kommenterer bare det som er hennes rolle som mor, hustru og den som i stor grad må organisere familiens aktiviteter når ektemannen er politisk aktiv. Hun har sagt det veldig tydelig at hun ikke er, og ikke vil oppfattes som, en rådgiver for politikeren Barack Obama.