Avviser alle beskyldninger

Fire skudd rammet asylmottaket på Hvalstad om morgenen fredag 18. juli. Foto: Scanpix
Fire skudd rammet asylmottaket på Hvalstad om morgenen fredag 18. juli. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pAdvokaten som er siktet for drapsforsøk etter skuddene mot et asylmottak i Asker, nekter for enhver befatning med skuddene. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 50 år gamle mannen satt i avhør med politiet i Asker og Bærum natt til tirsdag, men kan vente seg grundigere utspørring fra etterforskerne i løpet av dagen. Tirsdag morgen hadde han ikke blitt konfrontert med funnet av en rifle i nærheten av åstedet.

Politiet mener det er den siktede som eier rifla, og at den ble brukt til å avfyre skuddene som traff Hvalstad mottakssenter morgenen fredag 18. juli.

– Han er ikke blitt konfrontert med dette funnet, men er overhodet ikke kjent med at noe våpen skal ha vært borte fra hans bolig, sier advokatens forsvarer, advokat Øivind Elseth, til NTB.

– Ikke rasist

50-åringen nekter kategorisk straffskyld etter siktelsen på drapsforsøk. En 16 år gammel, somalisk gutt som bodde på mottaket ble livstruende skadd da han ble truffet av et av flere grovkalibrede prosjektiler som slo inn i ytterveggene til mottaksbygningene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet mener skuddene var rasistisk motivert, og undersøker om den siktede mannen har kontakter i høyreekstreme miljøer.

– Jeg har aldri kjent til at han har hatt noen rasistiske undertoner, sier Elseth, som ikke vil gå detaljert inn i hvor godt han kjenner sin klient på det personlige plan.

– Jeg vet godt hvem han er, for å si det sånn, sier Elseth

– Skrøt av skuddene

En kilde sier til VG at advokaten skrøt i fylla av at det var han som hadde skutt mot asylmottaket. Dette skal han senere ha trukket tilbake da han ble edru.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men etter at 50-åringen ble pågrepet i helgen for å ha truet med kniv under et MC-treff i Ski, valgte ett av medlemmene i MC-klubben å fortelle om episoden til politiet.

Gode skussmål

50-åringen får gode skussmål fra kolleger og venner, som sier til Dagbladet at de aldri har oppfattet 50-åringen som fremmedfiendtlig:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Rasister og nynazister er veldig langt unna det han står for, sier en advokatkollega til Dagbladet.

Avisen skriver også at den siktede har jobbet for asylsøkere og barnevernsbarn.

Han skal også ha vært aktuell som deltaker i en gruppe advokater som i regi av Justisdepartementet står klare til å sendes på internasjonale, sivile krisehåndteringsoppdrag for FN, EU eller OSSE.

– Psykisk lidelse

Den siktede advokaten skal ifølge kolleger og venner ha hatt en psykisk lidelse i flere år, skriver både VG Nett og Dagbladet.

– Han har hatt diagnosen i mange år, men den siste tiden sluttet han å ta medisinene sine. Dette er en personlig tragedie, sier en bekjent av advokaten fra MC-miljøet til VG Nett.

Advokat Elseth vil ikke gå inn på mannens psykiske helsetilstand så tidlig i prosessen.

– Er det sider ved hans mentale helse som kan få betydning for den videre rettsprosessen?

– Det er det altfor tidlig å ha noen mening om, sier Elseth.

Advokaten blir ventelig fremstilt for varetektsfengsling i Asker og Bærum tingrett onsdag. (©NTB)

Les også: – Gjennombrudd i asylskuddsaken