Fikk nytt ansikt

En 29 år gammel fransk-karibier har fått transplantert nytt ansikt etter at hans eget ansikt var deformert av svulst på nervene.
En 29 år gammel fransk-karibier har fått transplantert nytt ansikt etter at hans eget ansikt var deformert av svulst på nervene.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pAnsiktstransplantasjoner blir vanligere.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I januar 2006 forlot den franske kvinnen Isabelle Dinoire sykehuset i Amiens, Frankrike, med et nytt ansikt. To måneder tidligere hadde hun gjennomgått verdens første ansiktstransplantasjon etter at en labrador hadde spist opp halve ansiktet hennes.

To og et halvt år senere har ansiktstransplantasjon blitt vanligere. I dag tror flere leger at transplantasjon av ansikter en gang kan bli ren rutine.

To år etter at han fikk revet vekk halve ansiktet av en bjørn, kan Li Guoxing endelig smile igjen. Foto: AFP PHOTO / THE LANCET.To år etter at han fikk revet vekk halve ansiktet av en bjørn, kan Li Guoxing endelig smile igjen. Foto: AFP PHOTO / THE LANCET.

Nylig ble det lagt fram flere bildeeksempler på mennesker som har fått nytt ansikt etter omfattende transplantasjon.

En av disse var en 29 år gammel fransk-karibier (se bildet over) som i 2007 fikk nytt ansikt etter at hans eget ansikt var deformert av svulst på nervene, såkalt neurofibromatose.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Donoren var en hjernedød pasient, skriver det engelske magasinet Metro, som siterer legetidsskriftet Lancet i sin omtale av saken.

Operasjonen av fransk-karibieren ble ledet av professor Laurent Lantieri ved Henri Mondor University Hospital i den franske byen Creteil og skal ha tatt femten timer.

Tretten måneder etter å ha fått nytt ansikt, skal pasienten ha begynt å jobbe fulltid.

– Dette bekrefter at ansiktstransplantasjon er oppnåelig og at det er en effektiv måte å korrigere enkelte misdannelser, som i dette tilfellet skyldtes en genetisk feil, skriver professor Lantieris team i legetidsskriftet.

I en annen ansiktstransplantasjon fikk en kinesisk trettiåring ansiktet gjenoppbygget etter at han ble angrepet av en bjørn i oktober 2004. En stor del av ansiktets høyreside ble revet bort i angrepet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En gruppe plastiske kirurger fra Xijing sykehus i Xian utførte ansiktstransplantasjonen.

Ansiktsdonor i dette tilfellet var en 25 år gammel mann som hadde omkommet i en trafikkulykke.

Også denne transplantasjonen beskrives som vellykket.

Et av problemene forbundet med ansiktstransplantasjon er, i tillegg til de rent etiske, at kroppens eget immunforsvar prøver å støte fra seg de nye ansiktene.