Åpen for alle - alltid

Raseriet i Kashmir vokser

Journalister bærer bort en skadd kollega etter at han og seks andre kolleger ble banket opp av indiske sikkerhetsstyrker. Foto: Reuters/Fayaz Kabli/SCANPIX
Journalister bærer bort en skadd kollega etter at han og seks andre kolleger ble banket opp av indiske sikkerhetsstyrker. Foto: Reuters/Fayaz Kabli/SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDet koker blant muslimene i den indisk-kontrollerte delen av Kashmir. Men India setter hardt mot hardt. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Srinagar/Oslo (NTB-Ann Fredriksen): Den muslimskdominerte Kashmirdalen har de to siste ukene opplevd den verste uroen på mange år. Minst 25 muslimske demonstranter er drept og 500 såret i sammenstøt med sikkerhetsstyrker. Mandag ble ytterligere tre demonstranter skutt og drept, mens om lag 100 ble såret, ifølge internasjonale nyhetsbyråer.

– Indiske myndigheter har vanskelig for å skille mellom voldelige og ikke-voldelige protester. Når de skyter mot ubevæpnede demonstranter, er dette ikke noe man forventer av et demokratisk land, sier forsker Åshild Kolås ved fredsforskningsinstituttet PRIO til NTB.

Hun er svært skeptisk til måten indiske myndigheter håndterer krisen i Kashmir på.

Indisk politi pågrep mandag også tre muslimske separatistledere som skulle deltatt i en demonstrasjon i sentrum av byen Srinagar. I tillegg er det innført portforbud og utplassert tusenvis av soldater rundt plassen Lal Chowk (Den røde plass), der demonstrasjonen var varslet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Løftebrudd

Lal Chowk er stedet der Indias første statsminister Jawaharlal Nehru i 1948 lovet befolkningen i Kashmir at de selv skulle få bestemme om de ville være en del av India. Men India har ikke fulgt opp løftet om en folkeavstemning.

De siste opptøyene startet etter at myndighetene ville ekspropriere et skogområde til bruk for hinduistiske pilegrimer. Dette skapte så stort raseri blant muslimene at vedtaket ble omgjort. Like etter ble en av Kashmirs mest sentrale separatistledere drept under en demonstrasjon, og protestene økte i omfang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Eksproprieringen ble oppfattet som en provokasjon. Og med måten de har håndtert protestene på, har det gått fra vondt til verre, sier Kolås.

Hun mener at indiske myndigheter de siste ukene har undergravd tilliten som man har forsøkt å bygge opp i den muslimske befolkningen de siste årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette legger de tillitsskapende tiltakene øde, sier hun.

Væpnet kamp

Det er snart 20 år siden Kashmirs separatister erklærte væpnet kamp mot indiske myndigheter, med det som mål at regionen skulle løsrives eller bli en del av Pakistan.

Blodige angrep og sammenstøt har siden krevd minst 40.000 liv, men de siste årene har situasjonen roet seg, ikke minst på grunn av fredssamtaler mellom India og Pakistan.

Nå har imidlertid forholdet mellom de to nabolandene igjen blitt mer anspent. Samtidig er det ingen tegn til at demonstrasjonene i Kashmir vil dø hen.

– De frykter våre fredelige og massive demonstrasjoner for frihet. Demonstrasjonen i Lal Chowk skal minne India om løftene landet har gitt, sier Mirwaiz Umar Farooq til den pakistanske nettavisen www.dawn.com. Han er en av Kashmirs mest fremtredende religiøse ledere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Natt til mandag var han en av separatistlederne som ble arrestert.

Liten vilje

Men opptøyene vil neppe få den indiske regjeringen til å endre politikk ettersom det er valg på ny nasjonalforsamling neste år. I en fersk meningsmåling sier dessuten seks av ti indere at India bør holde på Kashmir uansett hva det koster, ifølge avisen The Times of India.

Krisen kan også skape et enda vanskeligere forhold mellom hinduer og muslimer i India.

– I Kashmir er den religiøse identiteten spesielt viktig, men dette kan også påvirke situasjonen til muslimer i andre deler av India, sier Åshild Kolås til NTB.


Les flere nyheter fra Asia og Midtøsten på Startsiden.