Clinton-spenning på landsmøtet

Senator Hillary Clinton (D) holder valgkampmøte for Barack Obama ved Florida Atlantic University torsdag. Foto: Scanpix/Getty.
Senator Hillary Clinton (D) holder valgkampmøte for Barack Obama ved Florida Atlantic University torsdag. Foto: Scanpix/Getty.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pVil Hillary og Bill Clinton helhjertet støtte Obama, eller kan de kuppe landsmøtet som begynner i dag?</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter – Denver) På kvelden før landsmøtet her i Denver åpner, har Hillary Clinton gjort det klart at hun frigir de delegatene som ennå var forpliktet til å stemme på henne når møtet formelt onsdag skal stemme over hvem som skal være partiets kandidat. Hennes navn vil likevel være valgbart, så det er ventet at mange vil vise henne denne støtten, uten at det kan true Barack Obamas posisjon som partiets kandidat.


Forholdet mellom Obama og ekteparet Clinton er likevel ett av de spenningsmomentene som knytter seg til landsmøtet. Partilandsmøtene er fortsatt interessante, selv om de i praksis ikke lenger bestemmer hvem som skal bli partiets kandidat. Det gjør velgerne i primærvalgene. Så bekrefter landsmøtet velgernes valg. Møtet fastsetter også partiprogrammet, men det er det få som legger særlig vekt på. Likevel er de to store partienes landsmøter årets største politiske show i USA og en unik møteplass for alle med interesse for amerikansk politikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I år knytter det seg mest interesse til demokratenes landsmøte i Denver, Colorado, hvor partiet skal bekrefte valget av Barack Obama og Joe Biden som partiets kandidater for president og visepresidenter ved valget den 4. november. Møtet avsluttes med en storstilt mottagelse av Obama som skal tale på et fotballstadion med plass for 76.000 mennesker. Mandag om en uke er det republikanerne med John McCain i spissen som overtar rampelyset i St. Paul, Minnesota.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Michelle taler mandag, Denver-tid

Hvert av landsmøtene varer fire dager til ende. Første dag er det Michelle Obama som blir hovedpersonen, i tillegg til at Caroline Kennedy skal minne om Obamas gode kontakt med Kennedy-klanen med å vise en video om sin onkel, Edward Kennedy, som har helhjertet gått inn for Obama. Tidsforskjellen gjør at de mest interessante talene kommer den påfølgende natt, norsk tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her i Denver kan tirsdag og onsdag bli av spesiell interesse. Da vil vi få se og høre hva ekteparet Clinton må finne på for å krydre demokratenes møte med spenning og journalistiske godbiter mer enn det Obama, Biden og de øvrige arrangørene av dette velregisserte showet kan ønske seg. Hillary og Bill Clinton har mange nok tilhengere i salen til at de nærmest kan kuppe, for en gang for alle å fortelle verden at det burde vært ”deres” år i år, og at nominasjonen av Barack Obama egentlig er et beklagelig feiltrinn partiet må ta det fulle og hele ansvaret for.

Hva kan Clinton finne på?

Avstemningen kan bli spennende, selv om det reduserer uvissheten noe når Clinton nå synes å løse opp mandat for de delegatene som inntil nå har vært bundet til å stemme på henne. I tillegg er det mange nok ubundne delegater, de såkalte superdelegatene, som har sagt at de vil stemme på Obama til at partiet føler seg trygg på at rett person velges til presidentkandidat. Derfor – som en gest til Hillary Clinton og hennes tilhengere – har partiledelsen tillatt at også hennes navn opprettholdes som valgbart under avstemningen. Det vanlige er at de øvrige kandidatene trekker seg så snart de forstår at de ikke kan vinne, slik at det til avstemningen på landsmøtet bare gjenstår en kandidat – som dermed kan velges enstemmig og vise for all verden den harmonien, enigheten og dermed slagkraften som kandidaten har i ryggen når han kaster seg inn i valgkampen fram til valget den 4. november. Men intet er vanlig i år.

Det er ingen sport for amatører å holde orden på antall delegatstemmer. Selv etter avslutningen på nominasjonsprosessen har det vært forskyvninger mellom de to hovedkandidatene. Men slik TV-selskapet CNN mener det ligger an, vil ca 2.229 delegater stemme for Obama og ca 1.896 for Clinton, i tillegg til at hver av dem opererer med en halv ekstra delegat hver. I det øyeblikk stemme nr 2.118 tikker inn hos en av kandidatene, har den kandidaten vunnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bill hovedtaler onsdag

Ikke nok med at Hillary Clinton skal tale, men onsdag skal også hennes mann, tidligere president Bill Clinton holde tale. Han har holdt seg bemerkelsesverdig taus etter Hillarys nederlag, eller kanskje rettere at han er blitt holdt taus. Derfor er det spenning rundt Bill Clintons tale onsdag kveld – Det svirrer en rekke rykter her i landsmøtebyen om at Clinton kan tenkes å legge langsiktige planer for 2012, hvis partiets splittelse mellom Obama og Hillary Clinton skulle føre til at Obama går på en smell i valget og taper for den 72 år gamle republikaneren John McCain. Om fire år blir McCain 76 år gammel, og Hillary fortsatt bare 64. Og er det noe Clinton-ekteparet er kjent for, er det å gjøre gode comeback.

Det er lagt nøyaktige kjøreplaner for arrangementene, som kjøres som om det var store fjernsynsproduksjoner forberedt og gjennomprøvd i hver detalj. I dag er det ikke rom for overraskelser, slik det var i det første demokratiske partilandsmøte jeg deltok i, i Chicago 1968. Da begynte møtet uten at noen visste hvem landsmøtet kom til å velge. Det var da også et eneste kaos både inne i og utenfor møtehallen; men det var mildt sagt interessant å være til stede. Siden da har prosessen vært styrt annerledes – for å unngå overraskelser. Hvis da ikke ekteparet Clinton planlagger akkurat det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flytter til fotballstadion

Kandidaten selv, Barack Obama, venter til landsmøtets siste dag, torsdag. Da har de flyttet landsmøtet ut i et kjempestort fotballstadion som tar 76.000 tilskuere. Alle plassene er revet bort av tilreisende Obama-tilhengere. Selv om flyttingen gjerne forklares annerledes, er det nok viktig for Obama å stå fram foran et publikum som er vennligsinnet overfor ham. Det er vanskelig for 2.000 Clinton-delegater å overdøve 74.000 Obama-tilhengere. Da skal også Obamas støttespiller i miljøspørsmål, nobelprisvinneren Al Gore, tale.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om landsmøtene ikke lenger gjør det reelle valget av partiets kandidater, er møtene fortsatt viktige. Det er på grunn av medieeksponering, møteplassen mellom politikere, rådgivere, sponsorer, representantene for interessegruppene, og ikke minst fordi landsmøtene er den tradisjonelle arena for moralsk og politisk opprustning av de tusener av lokalpolitikere over hele landet som en gang hvert fjerde år møter sine ledere og hverandre. Så kan de dra tilbake til sine hjemsteder med ny inspirasjon, proppfulle av engasjement og med utallige historier om hva de opplevde og hvem de traff i Denver. Kanskje de til og med fikk hilse Obama. Eller på Hillary.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Støttetroppene møtes

For første gang kommer partiets støttetropper sammen etter at Obama overtok som dets fremste person. Nå skal de få oppleve det som han sier så ofte, at Amerika ikke består av ett hvitt, ett svart, ett latinsk, ett asiatisk, osv, Amerika, men at det finnes bare ett Amerikas forente stater. Nå skal de alle sitte sammen i samme rom, de litt flere enn 2000 Obama-lojale delegatene og de litt færre enn 2000 Clinton-lojale delegatene. De skal se og lytte til den engasjerende Obama, men først skal de høre på de helt sikkert opplagte og uthvilte Hillary og Bill Clinton. Samme dag som de skal se og høre en kanskje ikke like inspirerende visepresidentkandidat Joe Biden.

Etter å ha mistet framdriften og ledelsen i valgkampanjen de siste ukene, kommer demokratene og deres kandidat Barack Obama til å råde grunnen alene kommende uke. De vil få kjærkommen oppmerksomhet, etter at OL i Beijing er blitt historie og invasjonen i Georgia ikke lenger er like sjokkerende interessant.

Meningsmålingene viser at Obama og McCain nå ligger helt likt i folkets oppslutning. Følg med; det kan forandre seg i løpet av inneværende uke. Og det kan forandre seg tilbake i løpet av uka deretter. Her er intet avgjort.


Les flere nyheter fra USA på Startsiden