Vurderer å anerkjenne separatistene

<p class="hidden"> Russiske militærkjøretøy nord i Sør-Ossetia søndag. Foto: Scanpix/Reuters. </p>
 Russiske militærkjøretøy nord i Sør-Ossetia søndag. Foto: Scanpix/Reuters.

<pRussiske myndigheter vil mandag vurdere om de skal anerkjenne Georgias to utbryterprovinser.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to områdene har stått i sentrum for denne månedens stridigheter i Kaukasus. En eventuell russisk anerkjennelse av Sør-Ossetia og Abkhasia vil kunne skjerpe konflikten mellom Russland og Vesten.

Begge husene i den russiske nasjonalforsamlingen skal etter planen møtes til krisesamtaler for å vurdere en henvendelse fra Sør-Ossetia om anerkjennelse av provinsens uavhengighet. Det var kamper i denne regionen tidligere denne måneden som fikk Russland til å sette inn stridsvogner og soldater. Også en henvendelse fra utbryterprovinsen Abkhasia vil bli tatt opp til vurdering.

En anerkjennelse vil innebære et brudd med tidligere russisk politikk. Russland har støttet separatistene i Abkhasia og Sør-Ossetia siden de brøt med Georgia tidlig på 90-tallet, men ikke tidligere gått til det skritt å anerkjenne dem som uavhengige fra nabolandet.

Intervenerte

Regionene anerkjennes av det internasjonale samfunnet kun som del av Georgia, og en eventuell anerkjennelse av deres uavhengighet vil ytterligere forsure forholdet mellom Russland og Vesten. Krisen i Georgia har skapt noen av de hardeste frontene i dette forholdet siden den kalde krigen, etter at Russland intervenerte og inntok stillinger dypt inne på georgisk territorium.

Russiske styrker gikk inn i Sør-Ossetia 8. august for å slå tilbake et georgisk forsøk på å gjenvinne kontroll over utbryterregionen. Etter å ha knust den georgiske hæren i Sør-Ossetia tok russiske styrker seg inn i andre deler av georgisk territorium, inkludert Abkhasia.


Fredag trakk russerne tilbake stridsvogner, artillerikanoner og hundrevis av soldater fra enkelte stillinger i Georgia, men landet har fremdeles kontroll over tilgangen til havnebyen Poti sør for Abkhasia, og har etablert kontrollposter omkring Sør-Ossetia.

Nato

Frankrike, Storbritannia, USA, Nato og andre vestlige land har krevd at Russland skal trekke seg ytterligere tilbake.

Analytikere betrakter den pro-vestlige georgiske linjen og landets ønske om Nato-medlemskap som nøkkelspørsmål i konflikten, og ser den i sammenheng med russisk bekymring for at et naboland skal slutte seg til den vestlige militæralliansen.

Mange vil også betrakte en eventuell russisk anerkjennelse av Sør-Ossetia og Abkhasia som gjengjeldelse for at vestlige makter tidligere i år anerkjente Kosovo trass russiske protester.

Abkhasia og Sør-Ossetia har lenge søkt anerkjennelse av sin uavhengighet, eller til og med å inkluderes som del av Russland. Russiske myndigheter har hittil avvist disse forespørslene.

Personvernpolicy