- SAS-piloter krangler så sikkerheten trues

Illustrasjonsfoto: SAS
 Illustrasjonsfoto: SAS
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pUtbredt mobbing mellom yngre og eldre piloter i SAS truer flysikkerheten, slår Luftfartstilsynet fast i en hemmeligstemplet rapport.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samarbeidsklimaet i cockpit er etter tilsynets mening svært kritikkverdig. SAS må umiddelbart iverksette tiltak, krever tilsynet i inspeksjonsrapporten som Dagsavisen har fått tilgang til.

I rapporten heter det blant annet: «Det foregår utbredt mobbing fra begge sider, og det har utviklet seg asosiale forhold som ikke fremmer sikkerhetsarbeidet i cockpit.»

Rapporten er fra 13. mars i år, men inspeksjonsleder Kjell Klevan i Luftfartstilsynet sier til Dagsavisen at SAS Norge kun har kommet med muntlig forsikring om at sikkerheten blir ivaretatt.

I mellomtiden er det gjennomført en intern arbeidsmiljøundersøkelse som viser at en av fem piloter føler seg mobbet det siste halve året.

Klevan ble først gjort kjent med undersøkelsen via Dagsavisen. Han mener den nye informasjonen gir enda større grunn til bekymring:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg forventer nå at SAS umiddelbart kommer på banen med en konkret plan for å rydde opp, sier han.

Operativ direktør i SAS Norge Dag Falk-Petersen avviser alle påstander om at mobbing og dårlig stemning i cockpit går ut over flysikkerheten i selskapet.

– Dette utgjør ikke et sikkerhetsproblem for oss. Vi har hatt en gjennomgang sammen med tilsynet på dette punktet, og oppfatter at tilsynet er tilfreds med forholdene, sier han til Dagsavisen. (©NTB)