HØYESTERETT AVGJØREr 14 år for hasj for lenge?
<pHøyesterett skal vurdere om 14 års fengsel for smugling av 800 kilo hasj er for strengt for Danny Bungard.</p
Bungard (32) ble tatt av politiet i forbindelse med den såkalte Wonderboy-saken som ble rullet opp høsten 2004. I vår ble han i lagmannsretten dømt til 14 års fengsel, ett år mindre enn i tingretten, for rollen som hovedmann bak smugling av 300 kilo hasj og som medvirker til at ytterligere 500 kilo av samme stoff fant veien til Norge.
– For streng
– Bungard har anket dommen fordi han mener den fastsatte straffen er for streng. Spørsmålet blir hvor straffenivået bør være for et relativt mildt narkotisk stoff. Dette har ikke Høyesterett tidligere tatt standpunkt til, sier advokat Berit Reiss-Andersen til NTB.
Danny Bungard ble dømt sammen med en rekke andre og vil ikke sitte alene på benken i Høyesterett heller. I alt ni ankesaker knyttet til Wonderboy-saken skal dommerne ta stilling til. Nokas-dømte David Aleksander Toska uteblir derimot etter at han godtok dommen han fikk i tingretten for sin rolle i saken.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenUnder rettssaken ble det bevist at deler av utbyttet fra dødsranet i Stavanger samme år var blitt forsøkt investert i hasj.
Vanlig
Også påtalemyndigheten har anket enkelte av dommene til Høyesterett. Riksadvokaten er interessert i å få en avklaring på hva som er det rette straffenivået for befatning med et narkotisk stoff som nesten en femdel av befolkningen har prøvd. I år 2000 svarte nesten 19 prosent av norsk ungdom at de hadde brukt cannabis, ifølge tall fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS).
– Høyesterett kan komme til å vurdere om det nå er riktig å nedjustere straffenivået noe, særlig når man sammenligner straffenivået for hasj med andre alvorlige forbrytelser. Er det riktig å dømme en hasjsmugler til 15 år fengsel, når det er en streng dom i en drapssak, spør advokat Reiss-Andersen.
Høyesterett har ikke lagt opp til at det skal vurderes hvor farlig cannabis er som rusmiddel, men temaet kan likevel komme opp. I tidligere avgjørelser er stoffet vurdert som et mildere rusmiddel, selv om befatning med cannabis skal dømmes etter samme lovbestemmelser som hardere stoffer.