Ram festival

Valkyrien Allstars er blitt en av årets festivalyndlinger.
Valkyrien Allstars er blitt en av årets festivalyndlinger.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNoen av de største navnene innen moderne norsk og nordisk folkemusikk spilte i Hvitsten i går. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eleonore Billy på nyckelharpe.Eleonore Billy på nyckelharpe.

Det er ikke lett å trekke mye folk til folkemusikk, men noen prøver. I to år nå har Ramme Gaard - Petter Olsens flotte, økologiske herregårdsanlegg i Hvitsten – vært åsted for «Ramme Rokke Festival».

I fjor satt de fokus på «Summer of Love, California og 1968». I går stod nordisk folkemusikk på programmet.

Solid

Det var en solid pakke publikum kunne nyte. Med blant andre Valkyrien Allstars, Hedningarna, Annbjørg Lien/Steinar Ofsdal/Kirsten Bråten Berg/Bjørn Ole Rasch og en nysammensatt internasjonal jentegruppe med Anne Hytta i spissen.

Selv om Ramme er et godt stykke ut på landet – i hvert fall i forhold til Oslo – så kom det rundt 700 mennesker, og det er brukbart.

Men det burde vært mange flere.

Hvor ofte er det man får mulighet til å oppleve så mange sterke folkemusikknavn på en gang? Og en så stor variasjon innen det man godt kan kalle den moderne folkemusikken?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjelden.

Og da en av årets store festivalfavoritter (uansett genre) – Valkyrien Allstars – entret scenen som siste band, ble det raskt en meget høy stemning. Med sitt råe, rocka og heftige hardingfelespill, har Tuva Livsdatter Syversen, Ola Hilmen og Erik Sollid virkelig truffet.

35 konserter

De har gjort bortimot 35 konserter siden mai, og etter hvert fått solid grep om både musikk og sceneshow.For de rundt 16.000-17.000 som har skaffet seg CD’en, er det bare å glede seg til nummer to. Den skal spilles inn i høst, og igjen med Aslak Dørum som produsent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Heftig og begeistrende er også svenske Hedningarna. Med sin steinalderrock basert på nordisk folkemusikk har de holdt det gående siden slutten av 80-tallet, men har underveis mistet verken glød eller intensitet. Det var et deilig gjensyn, og det hadde vært fint å få dem

Artikkelen fortsetter under annonsen

på en Oslo-scene i løpet av høsten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Steinar Ofsdal, Kirsten Bråten Berg, Annbjørg Lien og Bjørn-Ole Rasch.Steinar Ofsdal, Kirsten Bråten Berg, Annbjørg Lien og Bjørn-Ole Rasch.

Fint var det også å se gruppen som på en måte viderefører arven etter Bukkene Bruse. Besetningen er den samme, men med ett unntak. Arve Moen Bergset er ikke med lenger, inn er kvederen Kirsten Bråten Berg kommet.

Sammen med Annbjørg Lien (diverse feler), Steinar Ofsdal (fløyter) og Bjørn Ole Rasch (Keyboard) utgjør Bråten Berg nå en kvartett som både står for det tradisjonelle og det nyskapende innen folkemusikken. Vakkert og spennende var det.

Steppet inn

Spennende er også en bra beskrivelse av gruppa som kom inn i programmet da Majorstuen måtte melde forfall. På kort varsel steppet Anne Hytta (feler) inn, sammen med franske Eléonore Billy på nyckelharpa, greske Kelly Thoma på lira, norske Sigrun Eng på cello og norsk-iranske Kaveh Mahmudyian på perkusjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gruppa er satt sammen i forbindelse med årets Mela-festival, der de spiller søndag ettermiddag. Musikken er farget av såvel fransk, som gresk og norsk folkemusikk, og er en en slags strykekvartett med basis i folkemusikk. Det var i hvert fall klanger som publikum satte pris på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det nær sju timer lange programmet ble for øvrig åpnet av en trio som kaller seg Intethetens Lensmenn: Ole-Henrik Moe på fele, Kari Rønnekleiv på hardingfele og Kaia Aadne på cello. Improvisasjonsbasert, nedpåmusikk med utgangspunkt i folkemusikken,. Og riktig så vakkert. At musikk som dette framføres i så fine omgivelser som på Ramme Gaard, gjør også sitt med opplevelsen av musikken.

Den varme årstiden er kanskje på hell, men sola gjorde i hvert fall et iherdig forsøk i går på å varme publikum i går. Den fikk god hjelp av musikerne. Så dette ser vi gjerne en reprisevariant av neste år.

Her kan du se flere bilder:

Svenske Hedningarna fikk opp stemningen.Svenske Hedningarna fikk opp stemningen.

Franske Eléonore Billy, norske Anne Hytta, greske Kelly Thoma, norske Sigrun Eng og norsk-iranske Kaveh Mahmudyian.Franske Eléonore Billy, norske Anne Hytta, greske Kelly Thoma, norske Sigrun Eng og norsk-iranske Kaveh Mahmudyian.

..

Intethetens Lensmenn består av Kari Rønneklev, Kaia Aadne og Ole-Henrik Moe. ImprovisasjonsbasertIntethetens Lensmenn består av Kari Rønneklev, Kaia Aadne og Ole-Henrik Moe. Improvisasjonsbasert

Publikum koste seg i det fine været.Publikum koste seg i det fine været.