Bryter regler om glattcelle

<pSpesialenheten for politisaker kritiserer for første gang Oslo politidistrikt for bruk av glattcelle.</p

Oslo-politiet holdt en mann på glattcelle i fire dager.
Oslo-politiet holdt en mann på glattcelle i fire dager.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pågrepne skal ikke sitte mer enn to døgn i politiarrest med mindre det av praktiske årsaker er umulig å overføre dem. Norge har tidligere fått kritikk for bruken av glattcelle, blant annet av Europarådets torturovervåkingskomité.

Nå har Spesialenheten for politisaker konkludert i en sak der Oslo politidistrikt ble anmeldt for brudd på politiarrestloven, skriver Aftenposten.

En mann som ble pågrepet og siktet for narkotikaforbrytelser i fjor høst, ble sittende over fire døgn på glattcelle. Spesialenheten henla saken, men i påtalevedtaket kritiserer de politiet for manglende rutiner.

– Vi ser alvorlig på denne saken. Det må loggføres tilstrekkelig, slik at man i ettertid kan etterprøve politiets maktbruk, her i form av frihetsberøvelse. Det har Oslo-politiet ikke gjort i denne saken, sier assisterende sjef Johan Martin Welhaven i Spesialenheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spesialenheten mener Oslo-politiet ikke har gode nok rutiner for å loggføre hvorfor pågrepne blir sittende lenger enn to døgn på glattcelle. Welhaven sier politiet bør sørge for at slike rutiner blir etablert.

Oslo politidistrikt tar kritikken til etterretning.

– Vi tar dette på alvor, og har allerede lagt om en del av rutinene. Vi er også i ferd med å utarbeide andre instrukser på dette området, sier informasjonssjef Unni Grøndahl.